A lépes méz

Az akácmézzel tökéletesen lefedett sejteket tartalmazó lépeket nevezhetjük lépes méznek. A lépes méz az, amelyhez emberi kéz soha nem ért, teljes egészében a méhek állították elő. A lépes méz esetében a méz méhviaszban van zárva és általában ezzel a kis kerettel együtt szerelik ki. A legtöbb méhészetben a folyékony méz elkészítése mellett döntenek, hiszen a lépes mézet sokkal nagyon gondossággal és tervezéssel kell elkészíteni.

[wp_ad_camp_1]

A mézkészítés esetében nagyon fontos, hogy hol választjuk meg a telephelyet. Érdemes olyan helyet kiszemelni erre a célra, ahol nagyon sokfajta nektártermelő növény él, hiszen akkor biztosak lehetünk abban, hogy hosszú időn keresztül biztosított lesz a méztermelésünk. A rekeszek kiválasztásánál általában érdemesebb a kereket választani, hiszen ennek termelése a legkönnyebb. A méhészek annak érdekében, hogy a rajzást megállítsák, általában az anyaméh szárnyát megcsonkítják, így az már nem tud elmozdulni a méhész által kijelölt helyről és a méhrajt is visszafordulásra kényszeríti.

A lépes mézkészítés egy nagyon összetett folyamat ezért is vállalkoznak rá kevesen. A lépes méz ára az egeket veri, de egészségünk szempontjából érdemes átgondolni, hogy tényleg a vásárlás mellett döntsünk. A méz segíthet torokgyulladás esetén illetve akár az allergiás panaszok enyhítésére is. Az allergiások az allergiaszezon előtti mézfogyasztással enyhíthetik panaszaikat akár az egész szezonra is. Ha megfázásban, meghűlésben szenvedünk, amely orrdugulással is jár, akkor a lépes mézet rágcsálva 5-10 percen javulást érezhetünk és a légutak is felszabadulnak.