A magassarkú érdekes története

A divatnak mindig is fontos szerepe volt a világban és meghatározta a különböző korok ízlését. Kevesen tudják például, hogy a magassarkú, tűsarkú cipők, mikor és hogyan jöttek divatba.

A magassarkú cipők ma is hódítanak és rengeteg nő bolondul értük. A magasított sarok a nőknek egy nagyon elegáns és szép tartást ad, kiemeli alakjukat. Az ókori görögök például Aphroditét, a szerelem és szépség istennőjét már magasított talpú cipőben ábrázolták, jelezve ezzel isteni mivoltát. A magas sarok, vagyis inkább a magas talp azonban a középkorban indult hódító útjára. Abban az időben rengeteg hulladék, szennyvíz lepte el az utcákat és a velencei kurtizánok voltak, akik rájöttek, hogy mennyivel jobb a piszkos utcákon magas talpú cipőben járni. Az is sokat számított, hogy a magas talp meghosszabbítja alakjukat, magasabbak lesznek, ezáltal tekintélyük is megnő. Kezdetben csak a kurtizánok hordtak magassarkú cipőt és el kellett telnie néhány évnek, amíg az előkelő nők körében is népszerűvé vált.

Az első előkelő nő, Medici Katalin volt, aki 1553-ban húzott a lábára először hivatalosan magassarkút, ráadásul az esküvője napján. Az évtizedek, évszázadok múlásával a magas sarkú cipő a jólét, gazdagság szimbólumává vált és férfiak is el kezdték viselni. XIV. Lajos korában a nemesség ismertetőjegye lett. Egészen a XIX. századig a férfiak is előszeretettel viseltek magassarkú cipőket. A végén mégis a lapos talp mellett maradtak és átengedték a nőknek a magas sarkú lábbelik viseletét. A magassarkú globális térhódítása a második világháború után következett be, amikor a divat elengedhetetlen részévé váltak. A háború után ugyanis ismét nagy hangsúly került a divatra, az eleganciára és egyre “extrémebb” lábbelik születtek. Az ötvenes években pedig már megjelentek a tűsarkú cipők is.