A magyar-ukrán vegyesbizottság első ülése!

Pár napja megtartották a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottság első ülését. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára Nyikolaj Priszjazsnyukkal, Ukrajna agrárpolitikai és élelmezési miniszterével tárgyalt a magyar-ukrán gazdasági vegyesbizottság első ülésén hétfőn, tette közzé az MTI számára Fülöp Judit sajtófőnök.

[wp_ad_camp_1]

Tudni kell, hogy Ukrajna Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívüli országok sorában, amellyel dinamikusan bővül az együttműködés. Persze az Unión belüli kapcsolatok nagyon fontosak, sőt rendkívüli jelentőséggel is bornak, de legalább annyira érdemes jó kapcsolatot kialakítani az Unión kívüli partnerekkel is, különösen akkor, ha az a harmadik legfontosabb kereskedelmi partner státuszát tölti be, így a megtartott ülésnek csakis örülhetünk.

A gazdasági együttműködés legfontosabb területei, melyről az ülésen tárgyaltak a megbízott vezetők, az a sajtófőnök közlése szerint nem már volt, mint az energetika, a mezőgazdaság és a gépipar, ami egytől-egyig nagyon fontos szerepet tölt be az ország életében, illetve annak megfelelő működésében. Mind az energetika, mind pedig a mezőgazdaság és a gépipar olyan fontos tényezők, melyekről tárgyalni kell, különösen kereskedelmi szempontból.

A sajtófőnök hozzátette közleményéhez továbbá azt is, hogy az együttműködés további hatékony és biztos fejlődése érdekében folytatják az eddig szigorúbb határátkelési lehetőségek bővítését is a két szomszédos ország, tehát Ukrajna és Magyarország között, valamint az Eximbank finanszírozási ajánlatainak bevonásával közös infrastrukturális beruházást készítenek elő, ami az együttműködés megerősödését is szolgálja, hiszen egy közös infrastruktúra kiépítése már komoly együttműködésen, biztos kapcsolaton kell, hogy alapuljon.