A megosztó koriander

A gasztronómiában a fűszereknek nélkülözhetetlen szerepe van. Számos ételnek a jellegzetes ízét, sajátosságát a fűszerek adják. Az, hogy egy adott ételhez milyen fűszert használunk, az nagyban függ az étel típusától, alapanyagaitól stb. Manapság már rengeteg fűszer megvásárolható a boltokban így az egzotikus ételek közül nagyon sok elkészíthető akár otthon is.

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. A növény fűszerként használt magját szintén koriandernek hívják és a Földközi-tenger vidékéről származik, ahol már ősidők óta használják. A koriander szaga nagyon jellegzetes, ezért általában az emberek vagy szeretik vagy nem. Egy univerzális összetevője a keleti, indiai, afrikai és dél amerikai ételeknek. A korianderzöld látványra hasonlít a petrezselyemhez, az illata azonban kifejezetten más. Különleges, enyhén citromos aromája semmilyen más fűszerrel nem téveszthető össze. A friss korianderzöld felhasználási területe nagyon széles. Egyaránt rakhatjuk salátákra, egytálételekre és akár szendvicskrémekbe is. A thai konyha és az indiai curryk elképzelhetetlenek koriander nélkül, hiszen ez a fűszer adja meg a tökéletes ízhatást.

Az egzotikus mexikói vagy éppen brazil fogások többségében szintén alapfűszernek számít. Fontos megemlíteni azt is, hogy a korianderzöldnek tisztító hatása van a szervezetre. Olyan kémiai vegyületeket tartalmaz, amelyeknek magas és erős méregtelenítő hatásuk van. A koriander levele az egyik leggazdagabb C-vitamin és A-vitamin forrás. Szélhajtó hatása van, a felfúvódás, telítettség érzet, bélgörcsök ellen kifejezetten jó hatással van. Lázcsillapító és vízhajtó hatása szintén ismert. A koriander tehát nemcsak egy jellegzetes ízű fűszernövény, hanem gyógynövény is egyben.