A mélysugárzó hangfal

Az 5.1-es házi mozi nem is létezik mélysugárzó hangfal nélkül. Persze, a duruzsoló hang a szett nélkül is remek kiegészítő egy hangsugárzó mellé. A zeneélményt azonban tönkre teheti, ha nem jól választunk.

[wp_ad_camp_1]

Mi alapján tudjuk kiszűrni azt, hogy az előttünk heverő mélysugárzó hangfal valóban olyan teljesítményt hoz, amiért mi megvásároljuk? A magasabb árfekvés nem garancia – a hatalmas igény ugyanis szoros versenyt hozott a hangfalpiacra is, ezért már kedvező áron is elérhetőek a darabok. Valószínűleg egy helyszíni próba, vagy a saját hangfalunkkal összehangolt sugárzás adna megnyugtató választ, de erre vajmi kevés a lehetőségünk.

Nem a külső számít

Változó nagyságban érhető el a mélysugárzó hangfal, ezért sosem érdemes a méret alapján kizárni egy típusmodellt. Sőt, egyes nagyságok bizonyos zenei stílusok minőséges hanglejátszásához nélkülözhetetlenek. A Dynaudio SUB 250 kompakt méretűnek számít, házi mozi tartozék. Azonban a 24 cm-es mélysugárzó a rock és jazz zene kedvelőinek jó választás lesz, ugyanis remekül tartja a lépést a gyors hanggal, így nem késleltet. Esti házibulikhoz és egyszemélyes hétvégi pihenéshez egyaránt kitűnő, hiszen nagyot szól és erős. Ha a 30 cm-es átmérőjű membránfelületre voksolunk, elég egy hangszórót rákapcsolni erre a hangfal típusra a kívánt mélység eléréséhez. A Dynaudio SUB 600 tekintélyes darab, nem késik és elég mély.

Nem kell olyan komoly mélysugárzó?

Sokan másodlagosnak tartják a mélysugárzó hangfal feladatát. A mély hangok azonban, ha minőséges darabot rendelünk meg, szinte fel sem tűnnek, és páratlan élményt nyújtanak. Az olcsóbb kivitelezésű hangfal gyakran dübörög, így nem is teljesíti azt, amiért létrehozták. A jól kialakított hangfal kifogástalanul erősíti fel a hangokat, a minőség mellett élvezetesebben hallgathatjuk a kedvenc számainkat, vagy filmet nézhetünk moziélmény szinten.