A menta gyógyító hatási

A mentát úgy gondolom senkinek sem kell bemutatnunk, hiszen elég ismert és jellegzetes fűszernövény. Mivel elég gyakran találkozhatunk vele, ha máshol nem is akkor a rágógumik által, melyeket főként ezzel ízesítenek.

[wp_ad_camp_1]

Amellett, hogy nagyon különleges és jellegzetes ízzel rendelkezik a gyógyító hatásairól sem érdemes elfeledkezni. Léteznek olyan különleges mentafajták, melyek a plusz aromán felül még rendelkeznek még más plusz illattal és ízekkel is. Többek között ide sorolható a citrom, narancs, alma, vagy éppen az ananász menta. Ám sokak meglepetésére, olyan mentával is találkozhatunk a természetben, amely zöldes barna levéllel rendelkezik és csokoládé aromákat hordoz magában. Sokak számára annyira meglepő lehet ez az íz kombináció, hogy úgy gondolják csak az ízlelőbimbóik játéka lehet. A menta tea fogyasztása nagyon egészséges lehet, főként nyáron mivel hűsítő hatással rendelkezik, illetve jellemző még rá az élénkítő hatás is. Továbbá érdemes még elmondani róla, hogy gombaölő, vírusölő, antibakteriális hatású és nagy számban található meg benne antioxidáns is. Ezen felül nagyon jó görcsoldó hatással rendelkezik, és kifejezetten ajánlott a légúti megbetegedések gyógyítására.

Mindezek mellett a kozmetikában is nagyon sokat alkalmazzák. A borsmenta illóolaját frissen szedett virágrügyes hajtásokból desztillálással nyerik. A menta legfontosabb alkotó eleme a mentol és észtere, amely nem más, mint a mentil-acetát. Az iparilag előállított illóolajat a gyógyászaton kívül az élelmiszeriparban és a kozmetikában is nagy mennyiségben alkalmazzák. Gondoljunk csak a szájvizekre, fogkrémekre, illatszerekre, krémekre és fürdőszerekre. Összességében elmondhatjuk róla, hogy nagyon egészségesnek nevezhető és kifejezetten ajánlott a fogyasztása.