A mérgező gombák felismerése

A gomba szerető emberek között sok pletyka terjeng arról, hogy hogyan lehet méregteleníteni egy mérges gombát. Van aki szerint a szárítás, főzés vagy a sózás a megoldás erre. Ez viszont nem igaz és végzetes kimenetele lehet így a vacsorának.

[wp_ad_camp_1]

A mérges gombák felismerése életbevágóan fontos. Sok ízletes gomba és abból készült étel gazdagítja étrendünket. Egy-egy erdei séta alkalmával vagy a piacon beszerzett gomba elfogyasztása könnyen komoly problémákat vonhat maga után. Igyekezzünk mindig ellenőrzött gombát vásárolni. A gombafogyasztás legnagyobb veszélye a gombamérgezés. Sajnos egyre több a gombamérgezéses eset a kórházakban. Ez az miatt van, mert az emberek tudatlanul szedik és fogyasztják a gombát, nem törődve a potenciális mérgezés lehetőségével. A halálos kimenetelű gombamérgezések majdnem 90%-át a rettegett gyilkos galóca okozza. A gyilkos galóca a mérgező gombák közé tartozik. Aki nem ért a gombákhoz, az könnyen összetévesztheti az erdőszéli csiperkével. Nincs olyan módszer, amivel a galóca mérgét közömbösíthetjük.

Egy gomba méreganyaga (amatoxin) 4-8 ember életét is kiolthatja. A mérges gombák elfogyasztása után az első tünetek 8-24 órán belül jelentkeznek. Fellép hasi görcs, nem múló hányás és hasmenés. A nagy mennyiségű folyadékvesztés hamar kiszáradáshoz vezet. Amennyiben ezt túlélte a személy, akkor kezdődnek a májelégtelenség, a vese- és szívszövődmények tünetei. Túlélés esetén is maradandó károsodást lehet szenvedni. Amennyiben mérgezés gyanúja áll fenn, azonnal hívjunk mentőt. Ezt követően mindenkit értesítsünk, aki fogyasztott a gombából. A kórházba vigyünk magunkkal mintát a gombából, hogy az egyszerűbb azonosítás után mihamarabb megkezdődjön a kezelés. A megelőzés érdekében igyekezzünk megbízható helyről gombát vásárolni. A saját szedésű gombát pedig vizsgáltassuk meg egy hozzáértő személlyel. A gomba feldolgozását mindig tiszta és higiénikus körülmények között végezzük.