A Nagy-korallzátony élővilága

A Nagy-korallzátony, a Korall-tengerben, Északkelet- Ausztrália Queensland nevű államának közelében található. Itt törik meg a ciklonok ereje és ennek köszönhetően a szárazföldig már csupán a megzabolázott hullámok tudnak elérni. Ez bolygónk legnagyobb korallzátonya, 2000 km hosszú, körülbelül 900 szigetet, valamint 3000 korallzátonyt foglal magába és még az űrből is lehet látni. A területén számos nemzeti park is található, ezek közül is az egyik legnépszerűbb az úgynevezett Zöld sziget, amelyet szinte teljes egészében kókuszpálmák borítanak, állatok közül pedig a különböző teknősfajok jellemzik leginkább.

[wp_ad_camp_1]

A Nagy-korallzátony 1981 óta a világörökség részének számít. Élővilága egyébként elképesztően gazdag, tudósok szerint például nagyjából ötszáz különböző korallfaj él itt. Ez a hely azonban az óriáskagylóknak is otthont ad, amelyek akár egy mázsányira is megnőhetnek, de élnek itt porceláncsigák, kúpcsigák, languszták, több mint 1500 féle különleges halfajta, mint például a tüskéket viselő ajakos halak, a pávahalak, a narancs-fekete-fehér bohóchalak, a vörös sügérek, az egyméteres bonitók, valamint a köztudottan nagy étvággyal rendelkező, ragadozó dajka- és szürkecápák is.

A halak közül az egyik legkülönlegesebb fajnak minden bizonnyal a rejtőszínű kőhalak számítanak, amelyeket szabad szemmel csak nagyon nehezen lehet észrevenni, azonban ha búvárkodásra adjuk a fejünket, érdemes tudni, hogy nem ajánlatos hozzáérni ezekhez az egyedi állatokhoz, úszói ugyanis megnyúlt tüskékkel vannak ellátva, amelyek kapcsolatban állnak méregmirigyeikkel, így érintésük akár halálos is lehet.

Élnek még itt sós vízi krokodilok is, méghozzá a parton, nem messze a zátonytól. Ezeken a szigeteken legalább 240 madárfaj található, fészkelnek itt többek között fehér hasú tengeri sasok, halászsasok, csérek és zátonygémek is.