A napi narancs fogyasztás

A narancs egy igazán közkedvelt gyümölcs, hiszen nagyon finom. Főként téli időszakban fogyasztjuk, amikor a hazai gyümölcsök nem olyan nagy számban elérhetőek, illetve a vitamin tartalmuk lassan már csökken, akkor előnyben részesítjük a citrusféléket.

[wp_ad_camp_1]

A narancs az mellett, hogy finom még a vitaminokban is dúskál. Továbbá meg kell még említeni, hogy alig van benne kalória, így bármikor bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. A narancsban található rostok jól telíteni, a lédús tartalma pedig szomjat is oltsa. A narancsban megtalálható A és B- vitamin is, melyeket nagyon magas tartalomban tartalmazz. Az A-vitamin a látás épségéért és a bőr egészségéért felel. A B-vitamin pedig nagyon fontos szerepet tölt be a szénhidrát és a zsíremésztésben. Továbbá elmondható még róla, hogy segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben való felszívódást, illetve az esetlegesen fennálló székrekedést is megszünteti. A narancs nagyon sok antioxidánst tartalmazz, melyek közül a flavonok, karotinok, antociánok, illetve a ligonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak is egyben. A narancs ruténtartalma a kapilláris erekre, az idegrendszerre és szívre is jótékonyan hatnak.

Továbbá érdekes tény, miszerint szeretnénk a téli depressziót elkerülni, akkor azt szintén a narancs fogyasztásával érhetjük el. Ugyanis az illatos narancsolajok élénkítő hatásúak, és jókedvre derítenek. Fontos tudnivaló, hogy a narancson található kesernyés vattát is célszerű elfogyasztani, ugyanis a fehér rostok szív és érrendszervédő hatással is rendelkeznek. Illetve öregedés gátló hatásáról is híres, mivel bioflavonoidokat tartalmazz. A narancsot számtalan módon fogyaszthatjuk, akár készíthetünk belőle befőttet, kalácsot, ugyanis a jellegzetes íze különlegessé teszi az ételeket.