A narkolepszia jelei

Tévesen a depresszió, vagy csupán a pillanatnyi fizikai fáradtság jelének tartják, pedig minden háromezredik ember különleges alvászavarban szenved. A narkolepszia nem gyógyítható végérvényesen, de a tünetek enyhítésére már van megoldás. A betegek többségét sosem diagnosztizálják, vagy csak a kialakulást követően évtizedekkel később. Ne hagyja, hogy 10-15 év átszenvedett, kórosan fáradtságos időszak után ismerje csak fel a betegséget. Érdemes már most átgondolni egészségügyi állapotát és alvási szokásait.

[wp_ad_camp_1]

A felgyorsult és egyre rendszertelenebb hétköznapokban nem nehéz magyarázatot találni az álmosságra. A fáradtság az életmód velejárója, és a napi rutinnal remekül mérsékelhető. Az alvás iránti leküzdhetetlen vágy azonban a pillanatnyi erőtlenségen túlmutat. Érdemes a narkolepszia további tüneteit is sorra venni, ha úgy érzi, egyre megterhelőbb az alvás és az ébrenlét rendszertelen váltakozása. A kóros álmatagságon túl egyéb testi tünetekből is olvashat. A nappali alvásrohamokkal párhuzamosan jelentkezve gyanús, ha egy erősebb érzelmeket kiváltó helyzetben csökken az izomtónus. Könnyű összetéveszteni az ájulással, ám jelen esetben akár egy jó hír is kiválhatja a betegből az összecsuklást. Az alvási paralízis szintén narkolepszia-tünet: mozgásképtelenné válhat néhány másodpercre az ébrenlét határán. És, ha ébredés után gyakoriak a hallucinációi, mindenképp forduljon orvoshoz.

Mi a narkolepszia?

A tüneti kezelések csillapíthatják a rohamokat, azonban a narkolepsziás betegek a gyógyulás klasszikusan vett értelmében sosem lesznek teljesen jól. Mégis mi okozza ezt a néhány másodperces vagy perces kontrollálhatatlan fáradtságot? Az ébrenlétet a REM-fázis, azaz álomszakasz zavarja meg. Az éjszakai alvásra jellemző tüneteket produkál a szervezet, amelyeket könnyű depresszióra vagy kimerültségre fogni. A narkolepszia a beteget végigkíséri egész életében. Az esetek nagy részében már fiatal felnőtt korban kialakul.

A délutáni szieszta mindenféle alvászavarra pozitív hatással van, így a narkolepsziás betegnek is ajánlott szokássá tenni a napközbeni szundítást!