A németjuhász kutyák legfőbb jellemzői

A nevében is benne van, hogy Németországból származó kutyafajta, amely viszonylag nagy termetűnek nevezhető fajta. Különböző pásztorkutyákból és az ónémet juhászkutyákból tenyésztették ki.

[wp_ad_camp_1]

Ezt a fajt legfőképpen az jellemzi, hogy kedves, nagyon okos és tanítható, de mindenekfelett hűséges. Gyakran alkalmazzák őket nyomozó, mentő, és vakvezető kutyaként is. Továbbá házi kedvencnek is ideális, hiszen szereti a gyerekeket és nagyon családbarát is egyben. A tenyésztése során nagy hangsúlyt fektettek a szépségre és nagyban törekedtek arra, hogy hasonlítson külsőleg a farkasra. A fajta kitenyésztésének atyját Max von Stephanitz lovaskapitányt tekinthetjük. A németjuhász kutyák legmeghatározóbb színei a barna és a fekete, de még számos más színben is megtalálhatóak. Nagyon intelligens és mozgékony fajtáról van szó, így főként azok számára ajánlott, akik tágas udvarral rendelkeznek. Elmondhatjuk még róla, hogy kiegyensúlyozott, engedelmes, figyelmes, nagyon tanítható és minden feladatot jókedvűen hajt végre, melyet a gazdája kér tőle.

Nagyon szereti, ha játszanak vele, de munkakutyának is ideális. nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon nehéz helyettesíteni bármilyen fajtával is. Jellemzően 10-12 évig élnek. Évente kétszer vedlik, tavasszal és ősszel. Nagysága kb. 57-62 cm magas, a nemétől függően változhat, általában a szuka a kisebb termetű. Könnyen gondozható fajta, a vedlési időben ajánlott naponta egyszer átfésülni a bundáját. A németjuhászokat nem szükséges fürdetni, természetes nálunk az öntisztítás, csak nagyon kivételes esetekben, ha megtámadják valamilyen paraziták, vagy nagyon bepiszkolta magát. Kiváló választás lehet gyermekek mellé, akár egy szülő a gyermekét úgy óvja és vigyázz rájuk.