A névnap, mint ünnepnap

A névnap egy rendkívül különleges ünnepnap, hisz Magyarországon kívül csak néhány országban ünneplik. Az angolszász országokban például egyáltalán nem ismerik, de Németországban is csak a katolikus területeken ünneplik hagyományosan. Az utóbbi évtizedekben sokat veszített jelentőségéből. A velünk szomszédos Horvátországban bár létezik meg, de már csak nagyon ritkán tartják meg.

[wp_ad_camp_1]

A névnap Magyarországon sem számít olyan nagy ünnepnek, mint a születésnap. Általában kisebb ajándékot adnak az ünnepeltnek, apró édesség vagy alkoholos ital formájában. Kevésbé családi, inkábbi baráti ünnep. A magyar munkahelyeken például tradicionálisan megünneplik, ilyenkor alkalom nyílik a munkatársak közötti kötetlen, laza beszélgetésekre, amik közelebb hozzák az embereket. Egy keresztnév általában többször is szerepel a naptárban, de vannak kivételek is. Újabban a különféle szappanoperákból kölcsönzött keresztneveknek pedig már gyakorta nincs névnapja, ekkor egy hozzá hasonló keresztnév névnapján ünnepeljük.

Ha egynél többször fordul elő valakinek a névnapja, akkor általános szabályként elmondható, hogy a születésnapot követő névnapon van az illető névnapja. De vannak olyan nevek, mint például az Ádám, amelyet általában nem Karácsony előtti nap, azaz szent este ünnepelnek, hanem szeptember 9-én, amikor az Ádám másik névnapja van. Ma már könnyedén az interneten, névnap kereső használatával utánanézhetünk a névnapoknak, nem szükséges hozzá a naptár, így egyszerűsödtek a dolgok.