A paleolit étrend alapjai dióhéjban

Napjainkban rendkívül sokat hallani a paleolit táplálkozásról, valamint a segítségével elérhető nagyszerű eredményekről, legtöbben mégis a fogyás érdekében választják a módszert. Fontos pedig tudni róla, hogy nem csak súlycsökkenés érhető el segítségével, hanem egészségi állapotunk is sokat javulhat az alapanyagok és az elkészítési módok körültekintő megválasztásának köszönhetően.

[wp_ad_camp_1]

A paleolit étrend alapja, hogy a feldolgozott élelmiszerek helyett természeteseket választunk, és bizonyos alapanyagokat tiltólistára helyezünk. Többek között ilyen a liszt és a cukor. Ezek helyettesítése azonban megoldható, leginkább kedvelt a tökmagliszt, a dióliszt, a mákliszt,a szezámmag liszt, vagy például a mandulaliszt. Édesítésre a nyírfacukor és a stevia ideálisnak bizonyul, de kevés mézet is megengedhetünk magunknak. A tojások és a húsok szintén kedvelt alapanyagai a paleolit étrend mellett döntőknek, ezek rendkívül változatosan elkészíthetőek. Friss zöldségeket és gyümölcsöket bátran fogyaszthatunk az étkezésekhez, a tehéntej helyett viszont a kókusztej és a mandulatej ajánlott.

A lágy, zsíros sajtokat kerüljük, helyettük az olyan keményebb típusok megengedettek, mint a trappista, az ementáli, vagy a parmezán. Az ételek elkészítéséhez a kacsa-, a liba-, és a sertészsír alkalmas, de a különféle magok olajai is felhasználhatóak. A paleolit étrend szerint a hüvelyeseket száműznünk kell a konyhából, viszont jó hír, hogy ételeinket rendkívül változatosan fűszerezhetjük, így a különleges ízek garantáltak, pláne, ha egy sült, vagy grillezett húsra gondolunk. Életmódváltók és fogyókúrázók számára egyaránt javasolt a paleolit étrend, hiszen követésével hozzájuttathatjuk szervezetünket minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz, de fehérjében és egészséges szénhidrátokban sem kell hiányt szenvednünk.