A páratlan Sixtus-kápolna

Számtalan olyan hely van a világon, amelynek meghatározó szerepe van a művészetben. Olaszország tele van olyan híres látnivalókkal, amelyek már évszázadok óta meghatározó szerepet töltenek be a művészetben. A híres Sixtus-kápolna is ezek közé tartozik, melynek mennyezetfreskója páratlan a világon.

[wp_ad_camp_1]

A Sixtus-kápolna a Vatikán egyik leghíresebb épülete, amelynek neve IV. Szixtusz pápára utal. Elsősorban mennyezetfreskói miatt vált híressé és a tizenkilencedik század óta a pápaválasztó konklávé helyszíne is egybeb. A kápolnát Giovannio de Dolci építtette (1473-81) és a freskóit Ghirlandaio, Botticelli, Perugino, Pinricchio, Rosselli, Signorelli és Michelangelo festette. A tizenhatodik század legelején Giuliano della Roverét választották pápává, II. Gyula néven, aki Michelangelot kérte fel a mennyezetfreskók megfestésére. A kápolna ferences rendi épület, ezért egyszerű, szegényes, kis ablakokkal, lapos dongaboltozattal, ahol nem volt építési tagozat. A mennyezet kezdetben kék színű volt, arany csillagokkal. Amikor Michelangelo meglátta a kápolnát ezt mondta: “A Sixtus-kápolnánál csúfabb, esetlenebb, rosszabbul tervezett, Istentől elrugaszkodottabb építményt pedig keresve sem lehet találni egész Olaszországban!”

A kápolna egyik leghíresebb freskója, a Michelangelo által készített egybefüggő freskó, amelynek felülete 540 négyzetméter. Az Ószövetség szereplőinek és fontos eseményeinek ábrázolás rengeteg elemből áll és az itáliai reneszánsz egyedülálló alkotása. Mózes első könyvének jeleneteit kilenc központi festmény ábrázolja, melyek közt megtaláljuk az egyik leghíresebbet, Ádám teremtését. Emellett helyet kap a hét ószövetségi próféta, öt szibülla arcképe, Krisztus őseinek felsorolása, bibliai jelenetek és különböző mellékalakok.