A Rudabányai-tó

A Rudabányai-tó Magyarország egyik leghíresebb bányatava. Két dolog teszi igazán érdekessé és közismertté. A területen értékes leleteket tártak fel, amelyek az emberré válás kulcskérdéseire szolgálnak bizonyos magyarázatokkal. Az itt megtalált emberszabású majom maradványa 12 millió éves volt, amely az egyik legrégebbi ilyen jellegű lelet Európában. A terület közismertségét szolgálja a Rudabányai-tó is, amely Magyarország legmélyebb állóvize.

[wp_ad_camp_1]

A Rudabányai-tó különleges atmoszférával, szinte trópusokat idéző hangulattal rendelkezik. A tó vize gyönyörűen kék, szinte kedvünk támad inni belőle, noha ez egyes vegyületek és nehézfémek miatt nem túl szerencsés ötlet.

A tó mintegy 30 éves, a külszíni vasércbánya helyén jött létre másik két tavacska összefolyásából. Mára a tó méretei állandósulni látszanak; mintegy 300 méteres hosszúsággal és átlagosan 70 méteres szélességgel rendelkezik, míg a mélysége eléri az 55-60 métert. Ennek köszönhetően egyértelműen Magyarország legmélyebb állóvizéről beszélhetünk.

Miután a bányászatot beszüntették a területen, az újonnan keletkezett tó környékét egyre inkább magának követelte a természet. Jellemzően akác-, nyár-, nyír- és fenyőfák találhatók a tó közvetlen közelében, de ahol vastagabb talajréteg található, ott tölgyek is megkapaszkodtak. A tó állatvilága szegényes; mély és hideg bányató lévén a szerves táplálék csak korlátozott mennyiségben található a vízben, így a nagyobb testű halfajok nem tudtak elszaporodni. Inkább az egészen kistestű halak előfordulása jellemző a tóban.

A tó és környéke kivételes látványt nyújt, mindenképpen érdemes meglátogatni. Azt tudni kell viszont, hogy a terület magántulajdonban van, így előzetes bejelentkezés szükséges. Csupán egy telefonhívásba kerül és láthatjuk ezt a csodálatos tavat és környékét.