A sajtok és fogyasztásuk

A sajtok a tej minden pozitív tulajdonságát őrzi, méghozzá emészthetőbb formában. A sajt felhasználása rendkívül sokoldalú. A sajt elkészítésének technikája több ezer éve ismert. Az első nyomokat., a régmúlt idők sajtkészítésére Mezopotámiában találták meg.

[wp_ad_camp_1]

Sajtok fehérje, kalcium és vitamin tartalma igen jelentős. Amellett, hogy a sajtok finomak, bizony számtalan pozitív hatásuk is van a szervezetre, egészséges összetevőinek hála. A készítése során nem vesznek el az értékes tápanyagok, mivel az összetevők a sajt belsejében gyűlnek össze. Egy kilogramm sajt elkészítéséhez, ugyanis tíz liter tej szükséges. A fehérjék közül nagy százalékban tartalmaz kazeint. A sajtok több ilyen fajta fehérjét tartalmaznak, mint a húsok. A sajtban rengeteg hasznos ásványi anyag is van. Ezek közül legnagyobb százalékban a kalcium, jód, magnézium és bróm található meg.

Amennyiben étrendünk szerves részét képezi a sajt, akkor biztosítjuk a szervezet számára szükséges kalcium mennyiségek. Ezzel pedig megelőzhetjük a csontritkulást. A sajtok vitamintartalma szintén jelentős. Főleg zsírban oldódó vitaminokat tartalmaz. Megtalálhatunk benne A-, B1-, B2-, B12-, D- és E-vitaminokat. A sajt az egészséges táplálkozás részét kell, hogy képezze. Viszont olykor nem árt ügyelni arra, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Ugyanis a magas vérnyomással és szívbetegséggel szenvedőknek fontos figyelni a sajtok bevitt mennyiségére és azok sótartalmára. A túlsúlyosoknak ajánlott az alacsony zsírtartalmú sajtok fogyasztása. A laktóz- vagy tejcukorérzékenyek igyekezzenek hosszan érlelt kemény sajtokat fogyasztani. A tejfehérje érzékenyek pedig sajnos nem ehetnek sajtot. A camembert és márvány sajtok migrén rohamot válthatnak ki az erre érzékenyeknél. Ez a jelenség valószínűleg a jelentősen magas tiramin szint miatt történik. Ezért a Parkinson-kórra szedett gyógyszerek mellé sem ajánlott ezen sajtok fogyasztása. Szakértők szerint a füstölt sajtok fogyasztása nem kedvez a daganatos betegségben szenvedőknek.