A só káros hatásai a szervezetünkre

Sokak a só használata nélkül el sem tudják képzelni a mindennapjaikat, hiszen a legtöbb étel ízét az adja meg, és ettől válnak finommá a különböző ételek. Ám a túlzott só használat számos káros hatással is szolgálhat.

Amennyiben túlzásba esünk és több sót használunk az ételek ízesítésére, mint a megengedett mennyiség, akkor nagyon könnyen jelentkezhetnek, olyan panaszok, mint magas vérnyomás, illetve szív és érrendszeri megbetegedések sem ritkák. Úgy is mondhatnánk, hogy a túl sok só rombol. Kis mennyiségben a nátrium-korid, vagyis köznyelven a só elengedhetetlen az emberi szervezet számára. Vagyis létfontosságú szerepe van, hiszen nagy szerepet tölt be a folyadék háztartásának a szabályozásában, valamint az ideg és izomműködésben is egyaránt. Ebből is következtethetünk, hogy fontos szerepet játszik a szervezetünkben, ám, ha túlzásba visszük a használatát, akkor már komoly problémákat is okozhat. A napi mennyiség egy felnőtt ember számára nem haladhatja meg a 3-5 g só fogyasztását, máskülönben komoly pusztításokat végezz a szervezetünkben.

Amely a sóban található nátriumnak köszönhető, ugyanis az megköti a vizet, így ödémákat okozva szerte a testünkben és a vér térfogata is megnőhet, amely egyet jelent a magas vérnyomással. Mindez extra megterhelést jelenthet az artériákra, és hogy ezzel a teherrel megbirkózzon a szervezetünk a faluk vastagabbá válik és a belső felületén sérülések és vérrögök keletkezhetnek. Amely a szervezet bármely pontján bekövetkezhet és így könnyedén kialakulhat stroke, vagy szívinfarktus. Továbbá arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a túlzott só használat a vesékre is kihatással lehet és megterheli, illetve károsítja azok működését. Hiszen a vesében is ugyanúgy érszűkületet okozhat.