A stroke betegség okai

Stroke esetében az agy egyes területein átmenetileg fennálló, vagy akár véglegessé váló funkciókárosodásról beszélünk. A leggyakoribb oka az, hogy a szövetek oxigén-, és tápanyagellátása valamilyen okból lecsökken, megszakad, ennek tipikus példája a vérrögképződés. A stroke a fejlett országokban a szívbetegségek és a daganatos megbetegedések mellett az egyik leggyakoribb haláloknak számít.

[wp_ad_camp_1]

Alapvetően kétféle stroke-ról beszélhetünk. Az esetek körülbelül nyolcvan százalékában úgynevezett iszkémiás stroke következik be, vagyis oxigénhiány lép fel az agyban valamelyik ér elzáródása miatt. Ez történhet vérrög, valamilyen vérrel sodródó részecske, törmelék miatt. Vérrög esetén beszélhetünk agyi infarktusról. Az elzáródás történhet egyébként artériafal gyulladás vagy fokozott vérnyomás miatti érfal-vastagodás és meszesedés következtében is. A másik típusa a stroke-nak a vérzéses, amikor megreped az egyik agyi aorta, és a vér így irritálja az agyszövetet, továbbá megnöveli a koponyán belüli nyomást. A magas vérnyomás egyértelműen kockázati tényezőnek számít, de az elhízás, a szív-, és érrendszeri megbetegedések szintén vezethetnek egy idő után stroke-hoz. A legfontosabb, hogy a beteg mihamarabb segítséget kapjon, ugyanis csak így előzhető meg a végleges károsodás és funkcióvesztés. A gyógyulás több hónapos rehabilitációval akár teljes is lehet, de a pozitív hozzáállás mellett a támogató család szerepe is rendkívül fontos.

Az egészséges életmód kiemelt szerepet játszik abban, hogy sikerüljön megelőzni a stroke kialakulását, és annak akár igen súlyos következményeit. Az egészséges táplálkozás, a testsúly normalizálása már alapvetően hozzájárul a vérnyomás értékek normalizálásához, s ezzel a betegség megelőzéséhez.