A tacskó kutyafajta bemutatása

Az egyik legnépszerűbb, világszerte ismert kutyafajta a tacskó. Német eredetű, innen származik másik ismert neve a dakszli. Háromféle változatban létezik. Rövidszőrű, szálkásszőrű és hosszúszőrű változatban is tenyésztik. A leginkább elterjedtebb változat a rövidszőrű, marmagassága 15-25 centiméter, súlya 4-10 kilogramm.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legtovább élő kutyafajta, általában 14-17 éves korig él. A tacskó kutyák nagyon jó vadászebek, a vadakat a legkisebb odúkból is ki tudják űzni, kiváló kotorékebek. Városi tartásara is kiváló azonban, jól érzi magát ebben a környezetben is. Kis termete ellenére igényli a mozgást, különben könnyen elhízik. Elég akaratos és önálló személyisége van, ezért nehezebben tanítható. A tacskó gyakran indul önálló felfedezőútra. A család tagjaiért rajong, az idegeneket azonban általában nem szívleli. Kitűnő jelzőkutya, hangos ugatással jelzi a betolakodót.

Kis termete ellenére egyáltalán nem félénk, igazán harcias tud lenne. Nagyon okos kutya, a rossz bánásmódot rendkívül rosszul tűri, ilyenkor általában depresszióba süllyed és képes hosszú órákat egy sarokban ülve rostokolni. Háromféle méretben is előfordul. Létezik a törpetacskó, a normál és a nyulász tacskó kutya. A rá fenyegető legkomolyabb betegség az úgynevezett tacskóbénulás. A gerince ugyanis a kis lábak következtében igen érzékeny és idős korában előfordulhat, hogy hátsó lábai lebénulnak. Ez miatt a lépcsőzést mindenképpen kerüljük, mert az komolyan ronthat kutyánk állapotán.