A tejallergia tünetei

A tejallergia helyes meghatározása a tejfehérje allergia, vagyis a tejben található fehérjére mutatott allergiás immunreakció.

[wp_ad_camp_1]

A tejallergia tünetei nagyban megegyeznek más allergiás tünetekkel, és sok esetben első alkalommal nem is vagyunk tisztában azzal, hogy mitől jelentkezhetnek az allergiás reakciók. Magyarországon az egyik leggyakoribb allergia a tejallergia, amely főként gyerekeknél jelentkezik. A táplálék allergia tünetei gyakran más betegségeket utánoznak, így nagyon sok esetben nehéz fényt deríteni a probléma okára. A tünetek legtöbb esetben nem étel specifikusak, tehát egyfajta allergén több féle tünetet is okozhat. A tejfehérje allergiánál a bőr és a nyálkahártya is érintve lehet, hiszen gondoljunk csak bele, az összes táplálék először az ajkainkkal majd a szájüregünkkel és annak nyálkahártyájával érintkezik. A tej által kiváltott reakciók akár rögtön, de pár nap múlva is jelentkezhetnek. Az egyik leggyakoribb bőrtünet a csalánkiütésre hasonlít.

A test bármely terültén megjelenhet, különböző méretű kivörösödések. Továbbá jelentkezhet még bár vagy nyálkahártya alatti szövetduzzanat is, melyet gyakran csalánkiütés kísér. Az ekcéma egy bőrgyulladással járó betegség, amely örökölt hajlamon alapul, de ételallergia is kiválthatja. A tejallergia tünetek a gyomorban is jelentkezhet, amely refluxot, hasi fájdalmakat, puffadást, hányingert, hányást, hasmenést illetve még véres székletet is okozhat. A gyerekkori tejfehérje allergia is igen gyakori, melyet általában arról ismerhetünk fel, hogy több órás csillapíthatatlan sírás és has puffadás jellemzi. Ám ezzel még korán sem tértek véget a panaszok, ugyanis gyakran jelentkezhetnek asztmás rohamok, melyet köhögés és fulladás kísér és sípoló hang követ.