A természet erejével is szabályozható már a szellőztetés!

A mai korszerű számítástechnika, és a megfelelő modellezési eljárások, valamint a kifejlesztett természetes szellőztetési berendezések lehetőséget nyújtanak arra, hogy a belső levegő megfelelő minőségét nemcsak hagyományos, kiegyenlített szellőzési berendezésekkel lehessen elérni, hanem ezentúl a természet erőinek használatával is. A tisztán természetes szellőztetés, illetve a kombinált hibrid rendszerek megvalósítása ugyanolyan, sőt akár magasabb szintű elégedettséget is eredményezhet.

[wp_ad_camp_1]

Az Essmann cég által kifejlesztett, teljesen természetes, szellőztetés módszer megalapozza a szabályzott energia – hatékony szellőztetési rendszerek tervezését és azok építését. A méretezés alapja a csarnokban vagy ipari létesítményekben keletkező belső hőfejlődésre alapul. A természetes szellőztetőberendezések működésük szerint lehetnek tisztán természetes és hibrid szellőztetőrendszerek.

A tisztán természetes szellőztetési berendezések esetében a mechanikus ventilátorok teljesen ki vannak iktatva. Számos esetben alkalmazhatóak a tervezett belső légállapot elérésére, emellett az éjszakai hűtési potenciál kiaknázására, sőt még a hő- és füstelvezetési feladatok ellátására is. A rendszer elemei a tetőbe épített levegőelvezetési berendezések, valamint a homlokzatba integrált zsalus szerkezetek, és az ezekhez szorosan kapcsolódó szabályozástechnika.

Hibrid szellőztetés annyit tesz, hogy a légtechnikai rendszer a friss levegő betáplálására gépet használ, míg a levegő elvezetése már természetes módon történik. A befújt levegő kezelt, szűrt, igény esetén fűtött vagy hűtött is lehet, a mennyisége pedig a kívántnak megfelelő. A hibrid szellőztetőrendszernek magasabb beruházási költséggel, működésük bonyolult. Viszont a hibrid szellőztetőrendszer kiválóan alkalmas olyan ipari csarnokban, ahol a belső hőfejlődés nagyobb, mint a téli hőszükséglet.