A termőföldek ára továbbra is emelkedik

Magyarország mindig is híres volt a kiváló termőföldjeiről és országunkban mindig is sokat értek a föld árak, ám az utóbbi években elkezdődött a termőföldek folyamatos drágulása. Mivel a tavalyi év termése, azaz a 2011-es év jelentős volt mezőgazdasági szempontból, így leginkább ennek tudják be az újabb drágulásokat.

[wp_ad_camp_1]

Az FHB Termőföld Index 2012. első félévében a legmagasabb drágulást mérte az EU csatlakozás óta eltelt időszaktól és mindez annak ellenére történt, hogy közben az elmúlt időszak gazdasági szempontból a legnagyobb inflációját szenvedte el országunkban. A szakértők véleménye szerint a nagymértékű áremelkedés a termőföldek terén leginkább arra vezethető vissza, hogy 2011-ben jó mezőgazdasági év zárult a termelők számára, ugyanakkor a keresletet felettébb ösztönzi a szabályozás várható változtatása is. Hozzáértők megvizsgálták a 2006 előtt történő forgalmat, tehát a válság előtti időszakot és szintén kimutatható volt, hogy Európán belül a magyarországi földforgalom aránya jelentős méreteket öltött. Az FHB által adott közleményben továbbá az is olvasható, hogy a az elmúlt évben visszaeső lakáspiaccal összevethetővé vált a forgási sebesség.

Az EU-csatlakozását megelőzően a 2012 eddigi időszaka produkálta a legmagasabb reálár-emelkedést hazánkban az egyre csak emelkedő inflációs környezet mellett. A 2010-ben megindult növekedésben jelentős szerepet játszhatott természetesen a bejelentett újabb földvásárlási moratórium és így az ehhez kapcsolódó új jogszabályok elfogadása is az állam részéről.

Hazánk a kiváló földrajzi adottsági alapján mindig is jelentős szerepet fog betölteni a termőföldpiacon a jogszabályoktól és a különféle határozatoktól teljesen függetlenül. Kijelenthető, hogy hosszú távon a megfelelő tulajdonosi és gazdálkodási háttérrel a jó minőségű termőföld továbbra is értékálló és jövedelmező befektetés marad a gazdák számára.