A test és a tűz filozófiai kapcsolata

A testben ahhoz, hogy meleg legyen, tűznek kell lennie, nem melegségnek. Az ellentétek nem csupán egymást nem fogadják be, hanem azok a dolgok sem fogadják be egymást, melyek magukban egymás ellentétét hordozzák. A tűz sohasem lesz hideg, a hármas sohasem lesz páros.

A tűz viszi oda a melegséget. Hasonlóan, a testbe az életet egyenesen a lélek viszi. Az élettel ellentétes dolog a halál és az elmúlás, ezt azonban a lélek soha sem tudja befogadni (mivel az általa hordozott élettel ellentétes). Mivel a lélek nem fogadja be a halált, a lélek következésképpen halhatatlan.

Ha a nem meleg elenyészhetetlen lenne, akkor ha valaki meleget visz a hóhoz, nem kellene a hónak épen és olvadatlanul kitérnie előle? Ebben az esetben nem pusztulna el, de nem is fogadná be a meleget. Ha a halhatatlan elenyészhetetlen is, lehetetlen, hogy a lélek a halál közeledtével elpusztuljon, mert nem fogadja be a halált, és halott sem lesz, ugyanúgy, ahogy a hármas sem lesz soha páros, a hó sem lesz meleg. Mivel a páratlan elenyészhetetlen, a melegről és a többiről is kimutatható ugyanez. Amennyiben a halhatatlan elenyészhetetlen, akkor a lélek amellett, hogy elenyészhetetlen, szükségképpen halhatatlan is. „Amikor tehát közeledik az emberhez a halál, akkor ami halandó benne, az úgy látszik, meghal, ami pedig halhatatlan, az épen és elenyészhetetlenül vonul vissza és távozik, kitérve a halál útjából.” Így tehát a lélek tovább él a Hádészban.