A tetoválás művészete

A tetoválás története több ezer éves múltra tekint vissza. Természetesen akkoriban egészen más anyagokat és technikát alkalmaztak, de már akkortájt is jelen volt a test díszítése iránti igény. A tömegből való kitűnni vágyás, egy csoporthoz tartozás iránti vágy, vagy az önkifejezés egy formája – többféleképp tekinthetünk a tetoválásokra, ám abban a legtöbben egyet értenek, hogy a testtel való rendelkezés szabad akarata mindenkinek.

[wp_ad_camp_1]

A tetováltatás gyakorlatilag korosztálytól függetlenül népszerű. Vannak, akik egyszerűen nem tudnak leállni, és akár még 60 évesen is a tű alá fekszenek. Mások elkezdik fiatalon, és az évek múlásával szépen gyűlnek a varrott minták, feliratok. Persze olyanok is akadnak, akik csak néhány apróbb ábrával beérik kevésbé látható helyeken. A tehetős, vagy külföldi szalonlátogatók körében nem ritka, hogy egészen hatalmas, művészi jellegű tetoválások mellett teszik le a voksot. A legtöbben igyekeznek alaposan megválasztani, hogy mi kerüljön testükre, de a főként divatból tetováltatókra igaz, hogy akár még a választott motívum jelentésével sincsenek tisztában. Az ilyen elhatározásokat előbb vagy utóbb biztosan megbánják az érintettek.

A pitypang, a madarak, a pillangók, a masnik vagy a kis virágok főként a nők körében kedveltek, a férfiak pedig a méretesebb változatokat részesítik előnyben. Persze korántsem mindegy, hogy melyik szalon mellett tesszük le a voksot. Az igazán színvonalas munka ismérve nem csak a hozzáértés, hanem az is, mennyire mozog otthonosan a tetováló művész a kivitelezés és a rajzolás területén. Hasznos, ha anatómiai ismeretekkel is rendelkezik a profi, de a minőségi alapanyagok is nélkülözhetetlenek. Napjainkban a reneszánszát éli a tetováltatás, megéri azonban alaposan meggondolni, hogy mit és hova szeretnénk csináltatni.