A tőzegáfonyáról röviden

A Földön rengeteg olyan növényfaj él, amelynek jótékony hatásai vannak. A gyógynövények használatára sajnos manapság már nem fektetnek akkora hangsúlyt, mint régen. Az alternatív orvoslás az elmúlt évtizedek alatt jelentősen háttérbe szorult, azonban ezen mi magunk is változtathatunk. Nem kell minden betegségre gyógyszert szedni, hogyha van más megoldás, és az adott betegség orvosolható például egy gyógynövényből készült kivonattal, stb. Fontos tudnunk, hogy melyik gyógynövénynek milyen jótékony hatásai vannak és amelyekhez itthon is könnyen hozzájutunk.

[wp_ad_camp_1]

A tőzegáfonya a hangafélék családjába tartozó, Magyarországon védett tőzegmohalápokon élő jégkorszaki reliktum növényfaj. A tőzegáfonya Észak-Amerika, Európa és Ázsia északi részein terjedt el, a tőzegmohalápok nedves részein él. A növény elég alacsony, 5-10 centiméter hosszúra nő, meddő, legyökerező oldalhajtásokkal rendelkező örökzöld törpecserje. A levelek elliptikusak, hegyes csúcsúak, legfeljebb 15 milliméter hosszúak, élük visszahajló, színük fényes zöld, fonákuk pedig fehéres. A növény virágai a kúszó hajtások csúcsain találhatók, a kocsányok 2-4 centiméter hosszúak, enyhén pelyhesek. Az enyhén rózsaszínű, vagy fehér párták négy hatra hajló cimpából állnak.

Nagyon sok kutatást végeztek azzal kapcsolatosan, hogy a tőzegáfonyának milyen jótékony hatásai vannak. Egyes vizsgálatok azt állapították meg, hogy a tőzegáfonya fertőzésellenes hatását egy olyan vegyületnek köszönheti, amely főként meggátolja a baktériumokat abban, hogy a húgyúti rendszer falának sejtjeihez tapadjanak. Ezek mellett pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a kórokozók számára, ami által még tovább csökkenti a fertőzés veszélyét. A tőzegáfonya kifejezetten jótékonyan hat a húgyúti rendszer fertőzéseinek megelőzése és kezelése terén.