A tudatos hajápolás fontossága

Az emberek – elsősorban a nők – nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a hajuk mindig ápolt és csillogó legyen. Természetesen ez nem mindenkire jellemző, azonban a mai társadalomban ez már egy hasonló elvárásnak számít, mint az, hogy az ember ne legyen túlsúlyos. Ugyanúgy megvannak mindkét dolognak az egészségügyi okai is, mint az esztétikai okai, úgyhogy semmiképpen nem szabad eltekinteni a fontosságától.

A hajápolás fogalma nagyon sokféleképpen értelmezhető, és éppen ezért is okoz annyi félreértést és vitát. Aki hajápolásról beszél, az hasonlóan gondolhat a formájára és a színére is, azonban mindennek az alapja, az, hogy egy egészséges hajkoronával dolgozzunk. Mindenképpen azt kell szem előtt tartani, hogy az ápolás a hajvágással kezdődjön. Itt a megtöredezett részek levágására kell gondolnunk, mert hogyha nem tesszük ezt meg, akkor sajnos tovább fognak törni a szálak. Amikor ez megvan, akkor a fésülésre, és a formázásra kell odafigyelni. A színezés csak abban az esetben indokolt, amikor a haj már őszes. Hogyha nem erről van szó, akkor inkább csak természetes összetételű festékeket alkalmazzunk, amennyiben ez lehetséges. Ezt az állapotot pedig tanácsos mindig fenntartani, és időről időre újra alkalmazni az előbbiekben felsorolt technikákat az egészséges és esztétikus hajkorona fenntartása érdekében.

Amikor azonban valaki a ló másik oldalára esik át, és azt hiszi, hogy a hajápolás azt jelenti, hogy minél több vegyszert (amit „ápolóknak” neveznek) kell rátenni a hajra, akkor már rögtön más a helyzet. Egyáltalán nem egészséges, hogyha naponta mossuk a hajunkat, és az pedig főleg nem, hogyha sok vegyszert alkalmazunk arra, hogy ápolt hatást érjünk el. Ezek a dolgok egy ideig működnek, de aztán teljesen a visszájára fordulnak majd. Jobb elkerülni ezt, és amennyire lehet, korlátozni a vegyszerek használatát.