A túrázás elengedhetetlen kellékei

Amennyire látványos, annyira veszélyes is egy első látásra ártatlannak tűnő hegyi túra. A táj fantasztikus látványa és a felszabadult érzés gyakran feledteti el a kirándulókkal a rájuk leselkedő veszélyeket. A kellemes kirándulás könnyedén rémálommá is válhat egy szempillantás alatt, amennyiben nem tartunk be néhány biztonsági intézkedés a kirándulás során.

[wp_ad_camp_1]

A különbséget a gondtalan kirándulás és egy kevésbé kívánt hegyi túrázás között általában a megfelelő felszerelés teszi. A bakancsok, a vízálló ruházat, a csere ruha, és nem utolsósorban egy fényforrás elengedhetetlen kelléke a túrázásnak. Függetlenül attól, hogy csak egy egyszerű sétáról az erdőben, vagy egy több órás kirándulásról van szó, a megfelelő bakancs nem hiányozhat. A jó minőségű túrázásra alkalmas bakancs számos problémától szabadítja meg gazdáját egy kirándulás során. A vízhatlan ruházat is fontos egy kiránduló hátizsákjában, még ha csak egynapos túrát is terveztünk be, hiszen a hegyi időjárás nagyon változékony és könnyen a fantasztikus napsütésből egy zivatar kellős közepébe kerülhetünk. A túraruhák is fejlődtek a korral az utóbbi időben és a legújabb technológiákat alkalmazva sokkal könnyebbre, vízhatlanabbakra és ellenállóbbra gyártják őket.

Azonban ha valamilyen módón mégis nedvesek lettek ruháink a zuhogó esőben, nem árt, ha csereruhát is viszünk a kirándulásra, ami sok esetben hasznos lehet a kihűlés szempontjából. A száraz váltó ruha számos kellemetlenségtől kímélheti meg a kirándulók életét, de legfőképpen akkor tudjuk értékelni, amikor valóban szükségünk van rá. Végül, de nem utolsó sorban a tűz- és fényforrás, ami végképp nem hiányozhat a hátizsákból. Nem kevés alkalommal történt már meg turistákkal, hogy eltévedtek a kirándulás során, ebben az esetben akár életmentő is lehet a tűzforrás és az ellem lámpa.