A vállalkozások helyzete napjainkban

A gazdasági kultúra és a vállalkozások minőségének fejlődésével párhuzamosan a gazdasági társaságok alapvető tevékenységeiben súlypontváltozás várható. A tapasztalatok alapján napjainkban a generalista tanácsadók munkájára van legnagyobb igény, a jövőben pedig minden bizonnyal a specialisták megrendelései lesznek túlsúlyban.

A jövőben tehát érdemes a tanácsadóknak fontolóra venni a specializálódás kérdését, különös tekintettel az informatika térhódításával számolva. Remekül megfigyelhető ez a tendencia már jelenleg is. A vizsgált cégek esetében egyre nagyobb a növekedési problémákkal kapcsolatos megrendelések részaránya az összes szolgáltatáson belül, a fővárosban pedig már akad olyan kisvállalkozó szervezet, amely már elmozdult a jól működő vállalkozók növekedési problémáira való specializálódás felé. Növekednek a tanácsadók megrendelései az informatikai területen.

Kiemelt szerep jut az e-business tanácsadásnak. Kiemelten nehéz Pécs és vonzáskörzetében, illetve Baranya megyében hosszútávon egy működőképes vállalatot létrehozni. A piac nagysága igen nagy korlátozó tényező. Középtávú célként Nyugat-, és Dél-Dunántúl valamint Közép-Magyarország régióiban célszerű terjeszkedni.  Hosszútávon a piaci pozíció lényeges megerősítését és a területi terjeszkedés országos szintre való bővítését, esetlegesen néhány külföldi partner megbízását szükséges tervbe venni.