A vashiány a szervezetünkben károkat okozhat!

A vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegség, amely igen változatos tüneteket produkál, így igen nehéz felismerni. Viszont érdemes komolyan venni, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet.

Az egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység. Amennyiben a szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökken. Melynek az a feladata, hogy a szervezetünkben eljuttassa a szövetekhez a szükséges oxigént. A vashiányos vérszegénység a gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve koraszüléshez is vezethet. A menstruáció alatt a nők egy része több vért veszít, így számukra fokozottan oda kell figyelni a vas hiány pótlására. A szervezetünk folyamatos vas pótláshoz jut  a mindennapi táplálékbevitellel. Az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen. Ebből következik az, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző.

A szervezetünk számára a legkönnyebb hasznosítani az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, többek között a vasat is. Ebből is következik az, hogy a szigorú vegetáriánusoknál gyakrabban találkozhatunk vérszegénységgel és vashiánnyal. Azok a csecsemők, akik megfelelő időre születtek, az életük első hat hónapjára rendelkeznek elegendő vas mennyiséggel. Az anyatejben található vas, kiválóan felszívódik. Illetve általában ez a mennyiség fedezi is a szükséges mennyiséget a fejlődő szervezetek számára. Ám amikor megkezdjük a hozzátáplálást, akkor már kisgyermek korukban oda kell rá figyelnünk, hogy pótoljuk számukra a szükséges mennyiséget. Terhesség ideje alatt, erre külön figyelmet kell fordítani, hogy nehogy vas, illetve vérszegénység lépjen elő.