A vastagbélrák jelei és tünetei férfiaknál

Az emésztőrendszer összetett, ami megnehezíti a vastagbélrák tüneteit. Ennek eredményeképpen létfontosságú a rendszeres vastagbélrákszűrésen való részvétel. A vastagbélrák, melyet kolorektális ráknak is neveznek, az Egyesült Államokban mind a férfiak, mind a nők körében a rákkal kapcsolatos halálesetek harmadik fő oka.

[wp_ad_camp_1]

Sok tünet jelezheti a vastagbélrákot, de ha valaki ilyen tüneteket észlel, nem feltétlenül jelenti azt, hogy ebben a betegségben szenved. A tünetek, mint például a fertőzések vagy a gyulladásos bélbetegség (IBD), számos más magyarázatot is tartalmaz. Mindazonáltal bárki, aki új tüneteket tapasztal, látogasson el orvoshoz egy diagnózis felállításához. A gyomorban levő kisebb fertőzés gyakran okozhat változásokat a bélben, mint például székrekedést, hasmenést vagy nagyon ritka székletet. Ezek a problémák azonban a betegség megszűnésekor általában néhány napon belül megszűnnek. A néhány napot meghaladó változások a bélben egészségi problémákra utalhatnak.

Az alkalmi görcsök vagy puffadás gyakori emésztési problémák, amelyek gyomorproblémák vagy bizonyos ételek fogyasztása miatt jelentkezhetnek. A gyakori, megmagyarázhatatlan görcsök és puffadás tapasztalata a vastagbélrák jele lehet, bár ezek a tünetek gyakrabban más egészségügyi problémák eredményei is lehetnek. Ha a növekedés eltömődik a vastagbélben, akkor a személy úgy érzi, mintha mindig tele lennének a belei. Még akkor is, ha a belek üresek, érezni fogja, hogy újra használni kell a fürdőszobát. A vér székletben való látványa ijesztő lehet. A széklet friss vörösvérű csíkokkal rendelkezhet, vagy az egész széklet sötétebb, kátrányos megjelenésű lehet. Sok más lehetséges oka a véres székletnek, mint például az aranyér. Azonban bárki, aki a székletben vért lát, mindig orvoshoz kell fordulnia a diagnózishoz.