A vendéglátás etikettje nagyvonalakban

Általában mindenkihez szoktak vendégek érkezni ilyen vagy olyan alkalom adtán, esetlen egy különleges ünnep alkalmából, de van aki csak egyszerűen szereti a társaságot és sokszor összehívja a barátait egy kisebb-nagyobb vendégségre, ahol jókat lehet beszélgetni, falatozni vagy éppen csak egyet kávézni, viszont a vendéglátás rendelkezik pár illemszabállyal, ami illik betartani, ha szeretnénk, hogy semmi ne árnyékolja be a hangulatot.

[wp_ad_camp_1]

A vendéglátás legfőbb szabályaival jó megismerkedni és ha nem is tartunk be minden apró részletet, a legfontosabb dolgokra ügyelni kell még akkor is, ha közeli barátokat várunk vendégségbe. Amikor vendégeket hívunk érdemes leellenőrizni, hogy hányan is tudnak eljönni és ha a meghívottnak van menyasszonya vagy barátnője, akkor természetesen számára is szól a meghívás, valamint, ha külföldi vendégek tartózkodnak náluk, akiket nem illik magukra hagyni, akkor Őket is invitálni kell. Meg kell kérdezni továbbá, hogy esetleg van-e olyan étel, amit nem fogyasztanak, hiszen ha valaki például laktózérzékeny, akkor kellemetlen őt tejtermékkel kínálni.

Továbbá közölni kell a vendégekkel a pontos időpontot, azt hogy milyen jellegű a meghívás, tehát, hogy vacsorára érkeznek vagy csak egy teasüteményre és kávéra. Amikor megérkeznek a vendégek, akkor a vendéglátás szabályai szerint a házigazda nyit ajtót és segíti le a kabátot a vendégekről. Ezek után helyet mutatunk és megkínáljuk Őket itallal, valamint cigarettával, amiről a nem dohányzók sokszor elfeledkeznek, viszont ez is illetlenségnek számít. A vendéglátás után sohasem nyithatja ki a házigazda az ajtót előre hiszen ez olyan, mintha sürgetné vendégeit a távozásra.

Ha Ön is szeretne tökéletes háziasszony lenni, illetve szeretné a vendéglátás etikettjét betartani, akkor érdemes utánaolvasnia ennek és megtanulnia azokat a szabályokat, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy valóban jó házigazdák legyünk, hiszen a vendéglátás igazi öröm mindenki számára, ha jól sikerül.