A vérszegénység megelőzése terhesség alatt

Nagyon lényeges mindenkinek megjegyeznie, hogy a terhesség alatt a szervezet teljesen másképpen működik, mint ahogy amúgy szokott. Egy baba sok mindent elraktároz, amire szüksége van, és mindezeket az anyától veszi át a köldökzsinóron, placentán keresztül. Ezért is fontos, hogy a terhesség alatt mindenki figyeljen a megfelelő táplálékbevitelre, mert ellenkező esetben a baba és a mama is sérülhet.

A vérszegénység megelőzése kiemelten fontos lehet ebben a kényes időszakban. A vérszegénység általában a vashiányban ütközik ki, és éppen ezért is fontos, hogy minden kismama pótolja a vaskészletét. Ezen kívül pedig a babának is nagy szüksége van arra, hogy vashoz jusson, és el tudja raktározni azt a szervezetében, mert a szoptatás alatt már nem kaphatja meg azt az anyatejből. A vas pótlására mindenek előtt vasban gazdag élelmiszereket kell fogyasztani. A spenót, a mandula, vagy a különböző olajos magvak tökéletesen megfelelnek erre a célra. Azonban, hogyha valaki így kívánja pótolni a szervezetében levő vasat, akkor nagyon oda kell figyelnie, hogy sokat fogyasszon ezekből.

A másik lehetőség a vastabletta rendszeres szedése, amelyet a legtöbb kismamának ajánlanak az orvosok. Amikor felírják a vastablettát, akkor rendszerint naponta egyet, vagy kettőt kell beszedni belőle, attól függően, hogy már alakult-e ki vashiány a szervezetben. Fontos, hogy a vastabletta mellé a C vitamint is fogyasszuk, mivel a vas felszívódásához savas környezet szükséges. Az is megtörténik, hogy egy kismamának annyira leesik a vasszintje, hogy azt már lehetetlen lesz pótolni tablettákkal, és perfúziós bevitelre lesz szükség. Az ilyen esetekben utólagos ellenőrzésekre is sor kerülhet, hogy biztosan ellenőrizni tudják a vasszint helyreállását. A vassal egyszerre a folsavat is szokták ajánlani.