A vesekő betegség

A vesekövesség, a vizeletkiválasztó rendszer betegsége. Kialakulása során a vizeletben megtalálható kristályok kicsapódnak, majd ezekből kő formálódik. Méretük változó, lehet homokszemcse, de akár tyúktojás nagyságú is. A szerencsésebbeknél távozhatnak tünetmentesen a vizeleten keresztül.

Tünetek csak akkor jelentkeznek, ha elzáródást okoz a kő. A vesekövesség egy egyre gyakoribb betegség, főleg a 30-60 éves férfiak közt. A leggyakoribb típusa a kalcium-oxalát, ami keveredhet kalcium-foszfáttal vagy húgysavval. Általában a tünetek jelentkezése erős, görcsös fájdalmakkal jár, és csak így tudatosulhatunk vele. Kialakulására nagy hatással van a helytelen táplálkozási szokás, valamint nagy részében örökletes tényezők miatt is megjelenhet. Sajnos a vesekövesség, a gyógyulást követően újra kialakulhat. Fontos, hogy megelőzzük, melyre leghatásosabb a bő folyadékfogyasztás. A leggyakoribb tünete a vese területén megjelenő iszonyatos fájdalom, ami lehet deréktáji, a lágyékba sugárzó, vagy egészen a combig hatoló. Ez a fájdalom általában görcs formájában jelentkezik, de előfordul, hogy tompa vagy az erőssége hullámzó. Vizeléskor fokozódhat, gyakran véres vizeletet okoz. Sokszor ezek a görcsök, annyira felerősödnek, hogy képtelenné teszik a vizeletürítést. Gyakran hányinger, hányás, láz is kísérheti.

A legtöbb esetben a kezeléséhez, nincs szükség sebészi beavatkozására, a tünetek egy terápia segítségével is megszüntethetőek. Ezzel a kő oldódását és távozását segítik elő. A gyógyítást először a fájdalom csillapításával kezdik. Amennyiben a kezelés nem segített szükség van más beavatkozásra, hisz a kő másképp nem fog távozni, és így a fájdalommal tovább kell számolnunk. Erre bizonyos speciális műszert használnak. Ez a bőrön átjuttat lökéshullámokat, ami apróra zúzza a követ, majd ezután körülbelül három hónapon belül, távozni is fog a vizeleten keresztül. Ez minden kőtípusra hatásos.