A vesekő kialakulásának eredete és megelőzése

Vannak olyan betegségek, amelyek örökletes tényezők és környezeti hatások kölcsönhatásának az eredményeként alakulnak ki. A vesekőbetegségek is ebbe a kategóriába sorolhatók és igen kellemetlen tud lenni. Vannak olyan tényezők, amelyek elősegítik és gátolják a vesekő képződésének egyensúlyát, és ha ez az egyensúly felborul, akkor kőképződés alakul ki.

[wp_ad_camp_1]

A vesekő egy kemény és kristályos anyagból áll, általában kalcium-oxalát alkotja, amely a vizeletben csapódik ki. Nehezen lehet időben észrevenni, mivel a kövek viszonylag nagy méretűek és nem mozognak, ezért nem is okoznak észrevehető tüneteket és rejtve maradnak. Ha már előrehaladott a betegség, akkor általában erős, görcsös fájdalmat okoznak, azonban sokszor más tünetek, egyéb betegség matt végzett hasi ultrahangvizsgálat során derül ki, hogy kő van a vesében. Több tényező is szerepet játszik a betegség kialakulásában, ilyen például a táplálkozási szokások és az öröklött tényezők. Azon kívül, hogy nagy fájdalmakat okoz, más probléma vagy szövődmény nem alakul ki belőle. Vannak olyan módszerek, amelyek sokat segítenek a vesekő kialakulásának megelőzésében.

Az egyik legfontosabb tényező a vesekő kialakulásának megelőzésében a bőséges vízfogyasztás. Érdekes tény, hogy a vesekövesség előfordulásának aránya, a földrajzi élőhely szerint változik, a forró éghajlatú és a hegyvidéki területeken élőknél gyakoribb. Mindez a folyadékigényhez képesti aránylag alacsony folyadékfogyasztással hozható összefüggésbe. Egy olyan betegségről van szó, amely akár népbetegségnek is tekinthető mivel a lakosság 3-4 százalékát érinti. A férfiak körében körülbelül kétszer gyakoribb, mint a nőknél. Általában húsz és negyven éves kor között fordul elő, de gyermekkorban is előfordulhat.