A világ legokosabb papagája

Sokan vannak, akik kutyát, macskát tartanak otthon, azonban sokakat vonzanak az egzotikus állatok, mint például a papagájok. A Jákó papagáj vagy másik nevén szürkepapagáj Közép- és Nyugat-Afrika sík területeinek szubtrópusi és trópusi erdőiben él.

[wp_ad_camp_1]

Egy nagyon okos madárról van szó, melynek intelligenciája a főemlősökével és a delfinekével vetekszik. Kimagasló hangutánzó képessége mellett szín és forma felismerő képessége is magas szintű, nem beszélve arról, hogy mennyire tanulékony. Rengeteg kutatást végeztek a viselkedéséről, melyekből kiderült, hogy akár alapszintű számtani feladatokat is képesek megoldani, mint például egy összeadás vagy kivonás. A több évig tartó kutatássorozat alatt az is bebizonyosodott, hogy a jákók az összetett feladatok kooperatív módon történő megoldásában is kiválóan szerepelnek, illetve felfogják az ok-okozati összefüggéseket. Lenyűgöző a beszédutánzó képességük és hihetetlennek hangzik, de a legtöbb szót használó Nkisi nevű Jákó papagáj több mint 950 szavas szókinccsel rendelkezett.

Az Alex névre hallgató Jákó papagáj szintén nagyon ismertté vált az elmúlt évek során. Alex több mint ötven különböző tárgyat tudott felismerni, a mennyiségek között pedig különbséget tudott tenni. Emellett hét színt és öt formát tudott megkülönböztetni, illetve tisztában volt a “nagyobb”, „kisebb”, „ugyanolyan” fogalmak jelentésével is. Amikor megmutattak neki egy tárgyat, akkor megkérdezték arról, hogy milyen a színe, az anyaga és a formája és ezekre mind tudta a választ. Amikor két tárgyat mutattak neki, és azt kérdezték, hogy mi a különbség a kettő között, akkor erre is tudta a választ, hogyha azonban nem volt különbség, akkor azt felelte, hogy „nincs”.  Ahhoz, hogy a jákók fejlődjenek és “okosodjanak” természetesen rengeteg időt és figyelmet kell fordítani rájuk.