A visszér kialakulása, kezelése és tippek a megelőzésére

Visszér betegségben manapság már sokan szenvednek. Ez a nők körében sokkal gyakrabban fordul elő, főleg a 30-40 éveseknél. Kezelésére mindenképp szükség van, mivel rokkantsághoz is vezethet.

A visszér a vénák kóros kitágulását jelenti. Ezt okozhatja az állandó megterhelés, a páciens alkata, életmódunk, de öröklött hajlam is. A visszér azért alakul ki, mert a vénás érrendszer és a nyirokrendszer nem tudja elszállítani a vért, illetve a mérgező anyagcsereterméket. Kialakulása elejében csak esti lábfájással jár, majd lilás csíkok jelennek meg a láb egyes részein, és később akár görcsökkel is számolnunk kell. Foglalkozzunk vele, mivel ez nagy hatással lehet a végtagban lévő vérkeringésre, akár szövődményeként trombózis is kialakulhat. Lehetőség van gyógyszeres kezelésre, mellyel hozzájárulunk az érfal állapotának javításához. Ha megfelelő gyógyszert használunk, akkor már 3-4 nap után érezhetjük a láb dagadásának javulását, elmúlik a feszítő érzés és a viszketés. Bár ezzel nem érünk el végleges megoldást, de enyhíthetünk fájdalmunkon. Amennyiben már súlyos visszértágulással állunk szemben, bizony sebészi beavatkozásra lesz szükség, ami után kizárhatjuk a trombózis és egyéb szövődmények kialakulását.

A visszér megjelenésében a terhességnek is része lehet. Ilyenkor gyakran kell szembe néznünk lábdagadással. Igyekezzünk gyakran feltett lábbal ülni-feküdni, ami hozzájárul a vénák kitágulásának megakadályozásához. Figyeljünk oda, hogy lábbelink puha, hajlékony talpú legyen. Mozogjunk többet, főleg a lábtornáról ne feledkezzünk meg. Ezen kívül hatásos lehet még erre szánt harisnyát használni, amit fekvő helyzetben húzzunk fel, mivel ilyenkor a vénák nincsenek megtelítődve. Ezek mellett, előnyös az ideális testsúly, kerüljük a sok állást, iktassunk be a napunkba könnyed sétákat, ami segít a vérkeringés megtartásában. Azoknak, akiknek esélyük van az örökletes visszér kialakulására, sajnos jobbat tesz, ha elkerülik a meleget, a termálfürdőket és a szaunákat, melyek szintén az erek kitágulását okozzák.