A vitaminhiány tünetei

A vitaminhiány káros elváltozással van a szervezetre nézve. A különböző vitaminok hiánya betegségekhez vezethetnek. Fontos, hogy mindenféle vitaminból legyen a szervezetünkben, de lássuk, milyen tünetei vannak pontosan a vitaminhiánynak.

Az A-vitamin szükségletnek csak egy részét vesszük fel kész vitaminként, májból, tojásból, vajból. A többi elő-vitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe, az A-vitamin a májban raktározódik, hámvédő vitamin, és szemünk „éleslátásáért” is ez a felelős. Hiányában szaruhártya-hiperkeratózis lép fel, ami vitaminhiányos tünet. Farkasvakság is előfordulhat, és legyengül a szervezet a fertőzésekkel szemben, az idősebbek körében gyakoribb az A-vitamin hiánya, ez főként a vitaminban szegényebb étrend miatt fordul elő. Szinte lehetetlen túl sokat enni belőle, mert csak annyit alakít át a szervezet, ami a napi bevitelhez szükséges.

Zsírban oldódó vitamin a D-vitamin, ez a vitamin akkor képződik, ha bőrünket UVB-sugarak érik, ezért napi kevés idő szabadban tartózkodás ellátja elég D-vitaminnal a szervezetünket. Időjárástól függően október végétől a tavasz eljöveteléig nem jut elég D-vitamin a szervezetbe, ezért azt pótolni kell. A D-vitamin a csontozatért és a fogazatért felel. Ha hiány van belőle, a csontok ásványi anyag tartalma csökken, ezért könnyebben jöhet létre csontritkulás is a szervezetben. Az egyik legfontosabb antioxidáns hatású vitamin az E-vitamin, hatását sejtszinten fejti ki, az öregedés első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben megfelelő táplálkozás mellett ennek a vitaminnak a hiánya nem fordulhat elő. Íme, néhány vitamin, azok hiányának tünetei, ami kellő vitaminbevitellel pótolhatóak. De ezért tennünk kell, a vitaminok pótlása igen is szükséges.