A vörös bolygó

A vörös bolygó elnevezés a Marsot illeti, amely a Naptól számítva a negyedik bolygó. Elnevezése onnan ered, hogy a felvételeken valóban vörösnek tűnik, amelyet a talajban található vörös vasoxid okoz. Egy kőzetbolygóról van szó, amelyet kívülről szemlélve úgy tűnik, hogy kontinensek és tengerek, öblök alkotják. Azonban a felszínét nem borítja víz. A tagoltság látszatát a rengeteg kráter okozza.

Sokan gondolják úgy azonban, hogy valamikor valóban tengerek és óceánok borították a Mars egy részét. Ez persze nem lehetetlen, hiszen a Mars pólusain jégsapkák találhatók, melyek fagyott vizet és széndioxidot tartalmaznak. Ennek a víznek azonban lehetősége sincs kiolvadni, hiszen 0o C feletti hőmérséklet nem igen fordul elő. Érdekesség viszont, hogy a Mars adottságaink köszönhetően 2o C-on már felforrna a víz. Ahogy sokan gondolják úgy, hogy a Marson valamikor folyékony víz volt, sokan vélik úgy is, hogy ezzel együtt élet is volt rajta. Sőt, nem is akármilyen élet. Egyesek szerint emberek éltek a bolygón, vagy más civilizált fajok. Azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy az emberi faj a Marsról települt át a Földre. De vannak, akik szerint jelenleg is van élet a Marson. Jelenlegi tudásunk szerint azonban ez nem helytálló kijelentés. És, ha bármilyen élet is található a vörös bolygón, akkor azok maximum baktériumok és egyéb mikroorganizmusok lehetnek.

Jelenleg nagyon sok kutatás arra irányul azonban, hogy miként lehetne az ember számára is élhetővé tenni a Marsot. És mindez a jelenlegi technológia segítségével sem tűnik lehetetlen vállalkozásnak. Sőt. nagyon is elképzelhető, hogy valamikor a jövőben élhetnek is majd emberek a ma még lakhatatlan és légkör nélküli bolygón. Mindez azonban több száz évnyire van tőlünk, úgyhogy a ma élő embereknek annyi marad, hogy az éjszakai égbolton csodálhatják a vörösen izzó égitestet.