A zene fokozhatja a fájdalomcsillapítók hatását

A múltban a tudósok a zene terápiájának különböző módokon történő használatának ötletét vizsgálták. Az egyik tanulmány kimutatta, hogy a kórusba való csatlakozás javíthatja például a Parkinson-kórban élő emberek életét. Más tanulmányok az epilepszia potenciális kezelését vizsgálták. Mások arra a következtetésre jutottak, hogy a zene a megfelelő környezetben csökkentheti a fájdalom érzését.

[wp_ad_camp_1]

Például egy 2014-es tanulmány egy közelmúltbeli meta-elemzése arra a következtetésre jutott, hogy „a zene előnyös lehet a krónikus fájdalomban szenvedő betegek adjuvánsaként, mivel csökkenti az önmagában jelentett fájdalmat és az általános mellékhatásokat.” Az opioidválság miatt a kevésbé addiktív fájdalomcsillapítás hatékonyságának növelése mellékhatások nélkül életmentő lehet. Egy új tanulmány megnyitja a vizsgálatot, és újra elemzi a zene erejét – négy különböző gyógyszerrel kombinálva – az egerek két fájdalommodelljével szemben. A Salt Lake City-i Utah Egészségügyi Egyetem kutatói közzétették a Frontiers in Neurology folyóiratban az elért eredményeiket.

A vizsgálatot négy alkalommal hajtották végre, minden alkalommal egy másik gyógyszert használva, amely csökkenti a fájdalmat. Ezek a gyógyszerek az ibuprofen, a kannabidiol, a levetiracetám és egy NAX 5055 nevű galanin analóg voltak. Mind a vezérlő, mind a zenei csoportok szuboptimálisnak tekintett dózist kaptak. Az ibuprofen-kísérletek eredményei a legszembetűnőbbek. “Vannak olyan bizonyítékok, amelyek alátámasztják, hogy a zenei beavatkozások enyhíthetik a fájdalmat, ha önmagukban vagy más terápiákkal kombinálva próbálják meg őket. Az állatmodellek használata bizonyos nehézségekkel jár, de ebben az esetben a tudósok egérmodell használata érdekesebbé teszi, hiszen eltávolítja a zenére adott összetett emberi pszichológiai választ.