Advent – a megtérés, a bűnbánat és a várakozás ideje

Lassan közelednek a téli ünnepek, idén advent első vasárnapját november 29-én, a Szent András nap előtti első vasárnap ünnepeljük, a keresztény kultúrában ugyanis ez a nap jelzi az új egyházi év kezdetét. Az advent egyébként a latin adventus szóból származik, jelentése eljövetel, megérkezés. Az advent a Karácsonyt megelőző időszakot foglalja magába, azt a négy vasárnapot, amelyek alkalmával egy-egy gyertyát gyújtunk az adventi koszorúnkon, felkészítve lelkünket az év legnagyobb és legszebb ünnepére, amely teljes egészében a szeretetről és az összetartozásról szól: a Karácsonyra.

[wp_ad_camp_1]

Az adventi koszorú misztikus hagyományai a régmúltban gyökeredznek, az V-VI. században, azonban a mai keresztény jellegű koszorúkészítés csupán a XIX. századig nyúlik vissza és a németektől ered. Az adventi koszorú szimbolikájáról is érdemes néhány szót ejteni: érdemes például tudni, hogy azért készül fenyőágakból, mert a zöld szín a reménységet jelképezik, a három lila gyertya bűnbánatot, amellyel felkészítjük szívünket a nagy ünnepre, amelyet az utolsó, rózsaszín gyertya szimbolizál. A várakozás ünnepének másik elengedhetetlen kelléke az adventi naptár, amelyet állítólag annak idején azért jött létre, mert egy kisgyermek türelmetlenül várta már a Karácsonyt, így édesanyja megnyugtatásképpen saját kezűleg készített neki egy ablakos naptárat, és minden napra valamilyen apró meglepetést készített neki.

Az advent kiváló lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy egy kicsit magunkba nézzünk, számot vessük az év eseményeivel, lecsendesítsük folyton kavargó gondolatainkat, megbocsássunk mindazoknak, akik talán igazságtalanok voltak velünk, de mindenekelőtt, az advent remek alkalom arra, hogy megbocsássunk saját magunknak és megtisztítsuk a lelkünket és elménket a lehető legtöbb bűnös gondolattól. A Karácsonyt megelőző időszak arra való, hogy megtaláljuk a lelki békénket, annak érdekében, hogy mire a nagybetűs ünnep eljön, ne csak ajándékokkal halmozzuk el egymást, hanem önzetlen, tiszta szeretettel is.