Akvárium vásárlási tippek

Az akvárium- és halvásárlásnak, megfontolt dolognak kell lennie. Az etetésen kívül, bár csak heti fél órát igényel tőlünk a karbantartás, viszont erről sem szabad megfeledkeznünk. A hal szempontjából, mindenképp olyan típust vásároljunk, aminek az általunk megteremtett környezet megfelel majd.

Fontos tájékozódnunk arról, hogy egyes fajoknak mit kell biztosítanunk, és hogy a megvásárolt hal kifejlett korában mekkora is lesz. Nem szabad csak a kinézetük alapján választani, sem akváriumot, sem halat. Több apróbb részletre is gondoljunk, melyhez érdemes kikérni az eladó segítségét, vagy csak érdeklődésként bemenni az üzletbe, és alapos meggondolás után szánni rá magunk a vásárlásra. Az interneten is számos jellemzőket megtudhatunk egyes fajokról, melyek szintén segítségünkre lehetnek a tökéletes kiválasztásában.

Ajánlatos azok számára, akik még most vásárolnak életükben először akváriumot, kezdjék egy kisebb méretűvel, kevesebb hallal, és csak ezután döntsenek a nagyobb típusok mellett. Ha inkább a nagyobb méretű halak tetszenek, akkor persze ehhez mérten kell az akvárium méretét kiválasztani, és itt is szem előtt tartani, hogy mekkorára fog az adott típust megnőni. Centiméterenként 2liternyi térre van szüksége egy halnak, tehát ha egy 10cm-es példányt szeretnénk, annak legalább egy 20literes akváriumra lesz szüksége. Ez mellett, fontos a felszereltség is, mivel csak így lehet megfelelően karbantartani, és csak ilyenkor lehetséges, hogy csapán évente szedjük szét teljesen, amikor a talajt is átmossuk. Aki nem szeretne sokat költeni az akvárium felszereléseire, annak ajánlatos az aranyhal mellett dönteni. Neki nincs szüksége vízmelegítőre, nagyon jól tűri a hideg vizet. Ezzel nagymértékben lecsökkenthetjük az akváriumra szánt kiadásainkat.