Állami nyugdíj? Alig lesz belőle valami

A fejlett világ összes országában komoly problémát jelent a nyugdíjrendszer. Magyarországon igen alacsony a születésszám és igen sokan csak a minimálbér után fizetik a járulékokat. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjkasszába is sokkal kevesebb pénz folyik be. Ma már sokkal kevesebb pénz érkezik be, mint amennyi nyugdíjat ki kellene fizetni. 2030-ban bekövetkezhet az, hogy csak 9 havi nyugdíjat tud kifizetni az állam az akkor nyugdíjra jogosultaknak. 2040-ben előreláthatólag a lakosság mintegy 26%-a lesz nyugdíjas!

Nyugdíjszámításnál egy nettó életpálya átlagkeresetet vesznek alapul és ezt arányosítják a ledolgozott éveknek a számával. Az ONYF weboldalán lévő kalkulátor pontosan így számítja ki a nyugdíjat. Az ott lévő kalkulátor 1988 január elsejétől egészen a nyugdíjba vonulásig veszi alapul a jövedelmeket. Az úgynevezett életpálya nettó eléréséhez minimum 50 év jogosultsági idővel kell rendelkeznie annak, aki ezt a nyugdíjösszeget meg szeretné kapni. Minimál nyugdíjhoz 15 év ledolgozott évre van szükség és a nyugdíjminimum 2015 évben 28500 forint volt egy hónapra. Ha ezt napra is levetítjük, az azt jelenti, hogy naponta 950 Ft az elkölthető jövedelem, ami valljuk be őszintén szinte semmire sem elég.

Ez a nyugdíjkalkulátor azonban egészen másképpen számítja ki a nyugdíjat. Egyszerűen és igen gyorsan segít kiszámolni vajon mekkora nyugdíjra számíthatunk a ledolgozott évek után. Bruttó bérre van szükség éves bontásban, valamint az életkort szükséges megadni és a jelenlegi nettó munkabért. A kalkulátor így már képes lesz visszamenőlegesen is kiszámítani a nettó átlagbért és azt valorizálják. Ilyenkor természetesen érdemes egy 5-10%-os tévedési aránnyal számolni, de akkor is sokkal gyorsabban megtudhatjuk, hogy miként is áll a szénánk nyugdíj ügyben. A kalkulátor segítségével már nem szükséges sorban állni a nyugdíjintézetnél és a különféle hivatalos papírokat sem szükséges összekészíteni, hogy megtudjuk, jelen pillanatban hogyan áll a nyugdíjunk. Természetesen, akik a kiszámított összegnél magasabb nyugdíjra vágynak azok már most elkezdhetnek takarékoskodni. Erre ma már számtalan lehetőség adott.