Allergiák kialakulásának okai és tünetei

Az allergiás reakció legkönnyebb magyarázata, a jelentkezésének az oka a szervezetünknek a téves immunválasza. Mivel olyan molekulák ellen védekezik, melyek valójában ártalmatlanok a szervezetünkre nézve.

Azt, hogy mikre vagyunk allergiásak azt egy allergia teszt segítségével könnyedén megtudhatjuk.  Az allergia tesztek általában a hízósejteket, limphocitákat, basophil fehérvérsejteket, immunoglobulinok és az eosinophil vizsgálatából áll. Abban az esetben, mikor, olyan allergiás tünetek jelentkeznek, mint nátha vagy allergiás csalánkiütés akkor azok a hízósejtekből felszabaduló hisztaminok okozzák. Az allergiákat több féleképpen lehet kezelni, de  a legjobb módszernek az allergiás tüneteket kiváltó okának elkerülése számít. Az allergiás tünetek nagyon változóak és szerteágazóak lehetnek. Így legtöbb esetben a tünetek alapján csoportosíthatjuk a betegségeket. Az allergiás tünetek sok esetben összekeverhetőek az intoleranciás vagy az autoimmun betegségekkel. A legtöbb allergiás reakciónak a tünetei megegyeznek, melyek a következők: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, szénanátha, köhögés, fulladás, bőrkiütés, ekcéma, hasmenés, hasi fájdalom és még sok más tünet.

Az autoimmun megbetegedés tünetei is hasonlítanak az allergiás tünetekre, de ezek a reakciók nem egy külső molekula ellen lépnek fel, hanem a saját fehérjét támadja meg. Sokszor tétován állunk, hogy egy-egy allergia minek következményében alakult ki. Ám ennek nem olyan egyszerű a megválaszolása. Hiszen számtalan kiváltó oka lehet, mint pl.  jelentkezhet a túlzásba vitt higiénia miatt, sok elhasznált kemikália, sok belélegzett kipufogó gáz, sok antibiotikum fogyasztás, mozgáshiány, egészségtelen táplálkozás, de a stressz is nagyban befolyásolhatja az allergiák kialakulását.