Amit a brokkoli ültetéséről tudni kell

Finom, bármilyen változatban is készítjük el. Jó, ha megvan a megbízható piaci árusunk, akiktől beszerezzük, de még jobb, ha saját kertünkből kerülhet a fazékba. Ezt pedig nem nehéz megvalósítani, hiszen a brokkoli termesztése még a kezdő kertészek számára sem okozhat nehézséget.

[wp_ad_camp_1]

A káposztafélék talán legnépszerűbb tagja a brokkoli. Tele ásványi anyagokkal, vitaminokkal és antioxidánsokkal, ez az egyik legegészségesebb zöldség, ami az asztalunkra kerülhet. Mivel a hűvös időt kedveli, akkor lesz a legszebb a termésünk, ha tavasszal vagy ősszel ültetjük el.

Ha a brokkolit éjszaka megcsípi a fagy, nem árt neki, sőt, még zamatosabb lesz tőle. Azt a talajt kedveli a legjobban, melynek hőmérséklete 15-20 fok körül mozog. Ha nyáron szeretnénk leszedni, magjait hat héttel az utolsó tavaszi fagyok előtt beltérben kezdjük nevelni. A 4 hetes palántákat ültessük ki a kertbe.

Az őszi szedéshez az első fagyok előtt 12-14 héttel ültessük el beltérben a magokat és akkor vigyük ki a szabadba a palántákat, amikor azok már 4-6 hetesek. A brokkoli a 6-7 pH-val rendelkező talajban fejlődik a legjobban, ott, ahol elegendő napfény éri. A palánták között 45-50 cm helyet hagyjunk, hogy a növénynek jusson elég hely terebélyesedni.

A brokkolira a káposztalepke és annak hernyója jelentik a legnagyobb veszélyt, de nyáron a szöcskék is elpusztíthatják a növényeket. Ellenük a leghatékonyabban úgy védekezhetünk, ha rendszeresen ellenőrizzük a kertet és kézzel leszedegetjük a kártevőket a brokkoliról.