Amit tudni érdemes a kutyák táplálkozásáról

Egy vásárolt vagy ajándékba kapott kutya az első pillanattól az életmódunk és a család részévé válik. Attól a pillanattól kezdve felelősek vagyunk a kis jövevényért és ilyenkor nem ritka, hogy az interneten keresünk válaszokat ez ügyben. Az egyik nagyon fontos szempont, ami a kezdő gazdik számára komoly gondot is okozhat az a kutya megfelelő táplálkozása lehet.

[wp_ad_camp_1]

A kutyák esetében nyugodtan beszélhetünk egyfajta adaptációról az idők folyamán, hiszen háziasított állatokról van szó, akik mára az emberek között, mellet élnek. A gyors alkalmazkodás eredményeként a kutyák emésztőrendszere egy átalakuláson ment át. Sokkal rugalmasabb lett és képes átalakítani az összes elsődleges tápanyagot a kutyák anyagcsere igényeinek megfelelően. Egyes étkezési szokások a kutyák jellegéből adódnak. Például, ha egy nagyobb adag ételt teszünk elé, a legtöbb részét megeszi vagy elrejti különböző helyeken a későbbi hozzáférés érdekében. Ezekről a szokásokról nehéz leszoktatni őket.

A szakemberek és a tenyésztők is egyetértenek abban, hogy a napi étrend nagymértékben számít, a kutyák életminőségében. A megfelelő étrend a kutyák egészség megőrzésében segít, úgy fizikailag, mint szellemileg. A fő elemek, amelyeket nem szabad kihagyni a kutya étrendjéből: a víz (az egyik alapvető összetevők egyike, befolyásolja a tápanyagok felszívódását és többek között fontos szerepe van a hidrolízisben), a vitaminok (részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban és fenntartják a normális működését a szervezetnek), a fehérjék és a zsírok (a fő forrása az energiának). Mindegyik elem kulcsfontosságú szerepet játszik a kutyák egészségének a megőrzésében és a jó fizikai állapot fenntartásában, főleg ha ezeket kiegyensúlyozott mennyiségben adagolja a gazdi a kedvence számára.