Amitől mindannyian tartunk télen – szén-monoxid

Sajnos, nem telhet el úgy fűtési időszak, hogy a híradóban ne számolnának be egy, de leginkább több szén-monoxid mérgezésről. Az sem ritka, hogy ezek közt az esetek közt tragédiával végződőt is találunk. Holott ez megelőzhető lenne!

[wp_ad_camp_1]

A szén-monoxidról bővebb információkat itt találhat! A szén monoxid leginkább azért veszélyes, mert színtelen, szagtalan vegyület, így mire az ember észre veszi, vagy gyanakodni kezd a szén-monoxid mérgezésre, arra már késő. Sajnos már igazán kis koncentrátumban is igazán mérgező. A szén-monoxid mérgezést szenvedettek általában szédülést, fejfájást, aluszékonyságot, zavartságot tapasztalnak, de az sem ritka, hogy eszméletük vesztik, majd a légzésbénulás után bekövetkezik a halál. A szén-monoxid tökéletlen égés következménye, ami lehet a gázkazán meghibásodásának vagy a nem megfelelően működő füstelvezető eredménye is. Sajnos ezekkel bármikor lehet probléma, így nem szabad megfeledkezni a rendszeres karbantartásról, valamint a szén-monoxid érzékelő is életet tud menteni. Ezek a szerkezetek egyáltalán nem drágák, ellenben adott esetben életet tudnak menteni.

A gázkazánt és a kéményt időről-időre szakember által kell leellenőriztetni. A karbantartás sok esetben életet menthet, azonban fontos, hogy valóban szakember végezze el. A szén-monoxid érzékelőt is ellenőrizni kell bizonyos időközönként, hogy biztosan jelezzen, ha baj van. A fentebb említett tüneteket sokan rosszullétként értelmezik, így nem is hagyják el a lakást, hanem inkább ledőlnek pihenni, aminek akár halálos következményei is lehetnek. Ne feledje, a megfelelő óvintézkedések életet menthetnek! Bővebb információkat a futes-gazszereles.hu weboldalon találhat elérhetőségekkel együtt!