Az afrikai elefánt

A föld egyik legnagyobb szárazföldi emlősállata az afrikai elefánt. A testtömege elérheti a 6500-7000 kg-ot és Ázsiai rokonához képest, jóval robosztusabb, nagyobb a mérete.

Az ormány, az elefánt létfontosságú szerve. A szagláson kívül, munkaeszköz,1 szippantással 9-10 liter vizet képes felszippantani. Az ormánya hatékony, fogó-és tapintó szerv, amellyel akár egy tű nagyságú tárgyat is képes felvenni. A vérerekkel sűrűn behálózott hatalmas fülek, a véráram hűtésére szolgálnak a hőségben. Az elefánt élőhelyei Namíbiában a fás szavannákban van, lehetőleg víz közelben.  Víz után kutatva előfordul, hogy 2-300 km-et is vándorolnak. Táplálkozásuk változatos, megeszik a fűféléket, vízinövényeket, gyümölcsöket, gyökereket és gumókat, fás szárú növények hajtásait és lombját, sőt ínséges időkben a fiatalabb hajtások kérgével és a fás növények kéreg alatti kambiumrétegével is táplálkoznak. Sokszor képesek tönkretenni, teljesen kipusztítani, az adott területet, megváltoztatva a vidék arculatát és elpusztítva más állatfajok élőhelyét is. Párzási időszakban az érett bikák igen agresszívek, egymás közt súlyos harcokat vívnak a párzó képes nőstények kegyeiért.

Az elefánttehén 22 havi vemhesség után általában1 borjút hoz a világra, amelyet anyja, de a csapat többi tagja is igen félt és védelmez. Az elefánt legfejlettebb érzékszerve a szaglás és tapintás. Az elefánt mozgása igen jellegzetes, ugyanis az elefánt képtelen a vágtázásra, de szapora léptekkel, akár 30 km/órás tempót is felvehet. Az elefánt trófeája az agyar, amely az elefánt élete végéig folyamatosan nő. Az idős hímek agyara akár a 2 méter feletti hosszúságot is elérheti és meghaladhatja a 100 kilogrammot is. A nőstények agyara vékonyabb és kisebb, mint a bikáké, van olyan eset is, hogy hiányzik. Egy 1979-es felmérés alapján Afrikában 1,3 millió elefánt élt, de az elefántcsont-kereskedelem miatt az 1980-as évek közepére kb.700 ezer db-ra csökkent. Párzás időszakában a bikák rendkívül veszélyesek, míg a nőstények, a kis borjaik születése után. Az elefántok, akár 60-80 évig is elélhetnek.