Az agyi stimuláció jó alternatív kezelés lehet a depresszióra

A BMJ folyóiratban megjelenő új áttekintés a nem invazív agyi stimuláció előnyeit vizsgálja a súlyos depresszió kezelésében, és megállapítja, hogy a technika érvényes alternatívája a meglévő kezeléseknek. Az orvosoknak fontolóra kell venniük az agyi stimulációt, mint a súlyos depresszióban élő emberek alternatív kezelését.

Az Egyesült Államokban több mint 17 millió felnőttnek volt súlyos depressziója az életük egyik pontján. Ezen  emberek némelyikének van rezisztens depressziója, ami azt jelenti, hogy a gyakori vényköteles gyógyszerek nem enyhítik a tüneteket. A közelmúltbeli vizsgálatok rámutattak a súlyos depresszió alternatív kezelési módszereire, mint például a nem invazív agyi stimulációs technikákra. Például a tavalyi év végén megjelent tanulmány azt mutatta, hogy az elektromos áram használata az agyterület stimulálására, az orbitofrontális kéregre, jelentősen javítja azon emberek hangulatát, akik nem részesültek a hagyományos antidepresszánsokból.

A vizsgálat megállapította, hogy a bitemporális ECT, a nagy dózisú, egyoldalú ECT, a magas frekvenciájú bal oldali rTMS és a DCS mind a hatékonyságot, mind az elfogadhatóságot tekintve szignifikánsan hatékonyabbak voltak, mint más terápia. A kutatók megjegyezték, hogy megállapításaik bizonyítják, hogy a nem-sebészeti agyi stimulációs technikákat alternatív vagy kiegészítő kezelésként alkalmazhatják a súlyos depressziós epizódokkal rendelkező felnőttek számára. “Ezek a megállapítások kiemelik a fontos kutatási prioritásokat az agyi stimuláció szakterületén, mint pl. az új kezelések és a mágneses rohamterápiát vizsgáló álmodulált, kontrollált kísérletek további, jól megtervezett randomizált vizsgálatainak szükségességét” – tették hozzá a szerzők.