Az agyi stimuláció jó alternatív kezelés lehet a depresszióra

A BMJ folyóiratban megjelenő új áttekintés a nem invazív agyi stimuláció előnyeit vizsgálja a súlyos depresszió kezelésében, és megállapítja, hogy a technika érvényes alternatívája a meglévő kezeléseknek. Az orvosoknak fontolóra kell venniük az agyi stimulációt, mint a súlyos depresszióban élő emberek alternatív kezelését.

[wp_ad_camp_1]

Az Egyesült Államokban több mint 17 millió felnőttnek volt súlyos depressziója az életük egyik pontján. Ezen  emberek némelyikének van rezisztens depressziója, ami azt jelenti, hogy a gyakori vényköteles gyógyszerek nem enyhítik a tüneteket. A közelmúltbeli vizsgálatok rámutattak a súlyos depresszió alternatív kezelési módszereire, mint például a nem invazív agyi stimulációs technikákra. Például a tavalyi év végén megjelent tanulmány azt mutatta, hogy az elektromos áram használata az agyterület stimulálására, az orbitofrontális kéregre, jelentősen javítja azon emberek hangulatát, akik nem részesültek a hagyományos antidepresszánsokból.

A vizsgálat megállapította, hogy a bitemporális ECT, a nagy dózisú, egyoldalú ECT, a magas frekvenciájú bal oldali rTMS és a DCS mind a hatékonyságot, mind az elfogadhatóságot tekintve szignifikánsan hatékonyabbak voltak, mint más terápia. A kutatók megjegyezték, hogy megállapításaik bizonyítják, hogy a nem-sebészeti agyi stimulációs technikákat alternatív vagy kiegészítő kezelésként alkalmazhatják a súlyos depressziós epizódokkal rendelkező felnőttek számára. “Ezek a megállapítások kiemelik a fontos kutatási prioritásokat az agyi stimuláció szakterületén, mint pl. az új kezelések és a mágneses rohamterápiát vizsgáló álmodulált, kontrollált kísérletek további, jól megtervezett randomizált vizsgálatainak szükségességét” – tették hozzá a szerzők.