Az ajakherpesz

Ajakherpesz

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos betegség. Ilyenkor az ajkunkon kis hólyagok keletkeznek. Ezek általában nagyon érzékenyek, fájdalmasak és viszketnek. Kevés olyan ember van, aki még nem tapasztalta meg ezt a kellemetlen, bosszantó, csúnya és kisebb fájdalmakkal járó nyavalyát.

A betegséget legtöbbször a Herpes simplex I. elnevezésű vírus okozza. Gyakori megjelenési formái legtöbbször bőr- és ideggyulladás formájában mutatkoznak meg. Tünetei lehetnek a viszketés, égő fájdalom, bőrpír, duzzanat, hólyagképződés, de előfordulhat még hőemelkedés, láz, vagy a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is. A normál eseteknél gyorsan begyógyul, hegek hátrahagyása nélkül, azonban ez újra kiújulhat. Megjelenése, sokszor ismeretlen eredetű, de okozhatja a napégés, gyomorrontás, menstruáció, idegkimerültség, az immunrendszer legyengülése, különböző betegségek, vagy egyes gyógyszerek nem várt mellékhatása is lehet. Előfordulhat, hogy a tüdőgyulladás kísérője.

Ha megjelent a herpesz, mindenképp kezelni kell, hogy minél előbb elmúljon, és kevesebb fájdalmakat kelljen átélnünk. Ha mi magunk szeretnénk otthon gyógyítani természetes módszerekkel, leghatásosabb, ha orbáncfű alkoholos kivonattal kenegetjük a „sebet”. Belsőleg alkalmazzunk, diólevélből készült tea-kúrát. Minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csészével, majd hat hét után tartsunk szünetet. A szünet után, ha szükséges, kezdjünk bele ismét a kúrába. Ez a gyógynövény, kiváló vértisztító, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő. Bár számtalan módja van a betegség kezelésének, a legjobb, ha ezt megelőzzük. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a sport, mind erősítik az immunrendszert, és ezáltal megakadályozhatjuk a herpesz megjelenését.