Az ajakherpesz

Az ajakherpesz egy gyakori vírusos betegség. Ilyenkor az ajkunkon kis hólyagok keletkeznek. Ezek általában nagyon érzékenyek, fájdalmasak és viszketnek. Kevés olyan ember van, aki még nem tapasztalta meg ezt a kellemetlen, bosszantó, csúnya és kisebb fájdalmakkal járó nyavalyát.

A betegséget legtöbbször a Herpes simplex I. elnevezésű vírus okozza. Gyakori megjelenési formái legtöbbször bőr- és ideggyulladás formájában mutatkoznak meg. Tünetei lehetnek a viszketés, égő fájdalom, bőrpír, duzzanat, hólyagképződés, de előfordulhat még hőemelkedés, láz, vagy a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is. A normál eseteknél gyorsan begyógyul, hegek hátrahagyása nélkül, azonban ez újra kiújulhat. Megjelenése, sokszor ismeretlen eredetű, de okozhatja a napégés, gyomorrontás, menstruáció, idegkimerültség, az immunrendszer legyengülése, különböző betegségek, vagy egyes gyógyszerek nem várt mellékhatása is lehet. Előfordulhat, hogy a tüdőgyulladás kísérője.

Ha megjelent a herpesz, mindenképp kezelni kell, hogy minél előbb elmúljon, és kevesebb fájdalmakat kelljen átélnünk. Ha mi magunk szeretnénk otthon gyógyítani természetes módszerekkel, leghatásosabb, ha orbáncfű alkoholos kivonattal kenegetjük a „sebet”. Belsőleg alkalmazzunk, diólevélből készült tea-kúrát. Minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy csészével, majd hat hét után tartsunk szünetet. A szünet után, ha szükséges, kezdjünk bele ismét a kúrába. Ez a gyógynövény, kiváló vértisztító, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő. Bár számtalan módja van a betegség kezelésének, a legjobb, ha ezt megelőzzük. Az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás és a sport, mind erősítik az immunrendszert, és ezáltal megakadályozhatjuk a herpesz megjelenését.