Az akita inu jelleme és megjelenése

Manapság már nagyon sokan tartanak kutyát, és sokan sajnos nem tudják, hogy a kiválasztott kutya milyen tulajdonságokkal rendelkezik, milyen igényei vannak, mikre kell odafigyelni a nevelés során stb. Az egyik leghíresebb japán kutyafajta az akita, amelynek eredete a 17. századig nyúlik vissza.

Az akita inu nevét a Japánban, Honsu szigetén található Akita tartományról kapta a nevét. A japán császárok legkedveltebb kutyája, társa volt és így ragadt rá a “királyi kutya” elnevezés is. Bátorsága és testfelépítése miatt is a világ egyik leghíresebb vadászkutyája. Az írások szerint a szamuráj harcosok is tőlük merítettek bátorságot a küzdelmek, összecsapások előtt. Természetesen mivel már nincs szükség rá a harcmezőn, ezért a harci ösztöne is változott. Nagyon jó őrkutya és mindig megvédi a családját. Egy kiegyensúlyozott, bátor, megfontolt, barátságos és értelmes jellemű kutyafajta. Általában higgadt, nyugodt és nem ugat sokat. A visszafogottság, a megfontoltság és a méltóság mind érezhető a jellemében és az idegenekkel szemben is éber és tartózkodó. Más kutyákkal nem kifejezetten barátságos, nem keresi a társaságukat a vele azonos neműekkel szemben pedig kissé hatalmaskodóan viselkedik.

Megjelenése a jellemére hasonlít, egy jellegzetes, tekintélyt parancsoló, szép kiállású kutyafajta. Testének hossza valamivel nagyobb, mint a magassága, mély mellkasa ad neki egy sajátos testtartást. Farka magasan tűzött és háta fölé görbül. Nyaka vastag és izmos, lábai erősek és egyenesek. Ferde metszésű szemei aránylag kicsik és majdnem háromszögletűek és egymástól távol vannak. Egy nagyon kitartó kutya, amely az átlagos kutyáknál sokkal több mozgást igényel és ahhoz, hogy jó kondícióban maradjon sok időt kell a szabadban töltenie, sétálnia, futnia.